Skip til primært indhold

Syddanske og sjællandske forskere skal hjælpe for tidligt fødte børn

Region Syddanmark og Region Sjælland har netop uddelt to millioner til syv forskningsprojekter i den første uddeling fra regionernes fælles forskningsfond.

For tidligt fødte børn har forøget risiko for fedme, forhøjet blodtryk og sukkersyge senere i livet. Sygdommene opstår formentlig, fordi børnene ved fødslen har et umodent stofskifte. Forskere fra Holbæk Sygehus og Odense Universitetshospital skal nu undersøge, hvad for tidligt fødte børn skal have at spise, for at man kan forebygge disse sygdomme.

Forskningsprojektet er et af i alt syv projekter, der har fået tildelt de første forskningspenge fra en fælles forskningspulje, som Region Syddanmark og Region Sjælland oprettede sidste år. Forskningsprojektet om de for tidligt fødte har fået tildelt 280.000 kr. I alt er der blevet uddelt to mio. kr. til de syv projekter.

- Interessen for at søge penge fra den nye forskningspulje har været meget stor. Der er kommet i alt 31 ansøgninger, og der er søgt om i alt 16,7 mio. kr. Det vidner om, at der er interesse for at samarbejde på tværs af Storebælt – også når vi snakker sundhedsforskning. Det kommer til at underbygge det gode samarbejde, vi i forvejen har med Region Sjælland, siger regionsrådsformand i Region Syddanmark, Carl Holst (V).
 
- Det har vist sig, at vi så rigtigt, da vi valgte at oprette en fælles forskningspulje. Der er kommet mange gode ideer til forskningsprojekter. Samarbejdet på tværs af Storebælt skal bidrage til at udvikle behandlingstilbuddene i begge regioner, så borgerne får bedre behandlinger. Det er den udvikling, vi kan skubbe i den rigtige retning med disse forskningsmidler, siger regionsrådsformand i Region Sjælland, Steen Bach Nielsen.

Udover den fælles forskningspulje har de to regioner også indgået en aftale om medarbejderudveksling. Her kan medarbejdere fra alle sundhedsfaggrupper på Odense Universitetshospital og på sygehusene i Næstved, Slagelse, Nykøbing Falster, Ringsted, Roskilde, Køge og Holbæk søge om at komme på udveksling.

Fakta om sundhedssamarbejdet

Region Syddanmark og Region Sjælland indgik i august 2010 en aftale om at udbygge deres indbyrdes sundhedssamarbejde. Aftalen indebærer blandt andet, at Odense Universitetshospital tilbyder specialiseret behandling til en lang række sjællændere inden for en række specialer. Antallet af sjællændere, der bliver behandlet på OUH, har været konstant stigende siden aftalen blev indgået. I 2012 blev omkring 3000 sjællændere behandlet på OUH. Den typiske sjællænder på Odense Universitetshospital er hjerte- eller lungepatient eller lider af gynækologisk kræft.

Fakta om forskningspuljen

Formålet med den fælles forskningspulje er at styrke den sundhedsforskning, der udføres på tværs af regionsgrænsen, og er en overbygning på det brede sundhedssamarbejde, som de to regioner indledte med en aftale i august 2010.

Betingelsen for at kunne søge penge i den fælles forskningsfond er, at der indgår mindst én part fra hver region i forskningsprojektet. Forskningsprojekterne skal have særligt fokus på at styrke de specialiserede behandlingsfunktioner i Region Sjælland. Region Syddanmark og Region Sjælland har aftalt at fortsætte den fælles forskningspulje - indtil videre tre år frem.

Yderligere oplysninger:

Regionrådsformand Carl Holst, Region Syddanmark, mobil 40 32 52 10
Regionrådsformand Steen Bach Nielsen, Region Sjælland, mobil 30 61 64 46
Sundhedsdirektør Jens Elkjær, Region Syddanmark, mobil 29 46 71 25
Koncerndirektør Lars Onsberg Henriksen, Region Sjælland, mobil 21 40 93 49

APPFWU02V