Skip til primært indhold

Skærpet indsats skal inddæmme smitte med engelsk coronavariant

Region Syddanmark indfører nu nye tiltag for at inddæmme smitte af den engelske coronavariant B.1.1.7. Det betyder blandt andet, at alle medarbejdere med patientkontakt får tilbudt test én gang om ugen. Tiltagene er sat i gang i kølvandet på de nyeste tal fra Statens Serum Institut, der viser, at den nye variant har fået godt fat i Syddanmark.

Region Syddanmark er den region, hvor der i øjeblikket ses flest tilfælde af Cluster B.1.1.7 også kaldet den engelske coronavariant. Det viser de nyeste analyser fra Statens Serum Institut (SSI).

Seruminstituttet foretager en række stikprøver af alle positive tests, og i uge 1 blev der fundet 15 positive prøver af varianten Cluster B.1.1.7 i Region Syddanmark. Det svarer til 9 procent af de syddanske stikprøver, som Statens Serum Institut foretog. I uge 53 lå tallet på 5,8 procent i Region Syddanmark.

Tallene vækker en vis bekymring hos koncerndirektør Kurt Espersen:

- Det er bestemt tal, som vi tager alvorligt. Derfor reagerer vi også med det samme og indfører yderligere tiltag på vores sygehuse, som skal være med til at inddæmme smitten. Cluster B.1.1.7 er en særdeles smitsom variant, og vi gør alt, hvad vi kan, for at undgå smittespredning på sygehusene. 

Medarbejdere får tilbudt test én gang om ugen

Et af de nye tiltag er, at de regionale medarbejdere, som har patientkontakt, fra i denne uge bliver tilbudt test én gang om ugen.

Indtil nu er medarbejderne tilbudt test enten hver 2. eller 6. uge afhængigt af, om de er i øget risiko for at blive smittet eller arbejder med en sårbar patientgruppe.

Derudover vil smitteopsporingen blive intensiveret. Hvor der tidligere skulle 2-3 smittede til på en sygehusafdeling, før det blev betragtet som et smitteudbrud, vil det nu blot kræve én smittet, før en omfattende smitteopsporing går i gang. Der vil samtidig blive en mere intens opfølgning på smitteudbrud med hyppige test dagligt eller hver anden dag i de afdelinger, som har oplevet smitte.

Sygehuse skal selv kunne identificere engelsk variant

Regionen arbejder også på selv at kunne foretage en såkaldt genomsekventering af test allerede i denne uge. Det vil sige, at regionen selv kan identificere, om der ved en positiv test er tale om Cluster B.1.1.7 eller ej.

I dag testes alle positive prøver for corona-varianter på klinisk mikrobiologiske afdelinger i Region Syddanmark. Testen kan dog kun afgøre, om der er tale om en afvigende variant, men ikke hvilken variant der er tale om. Det kræver en genomsekventering, som Statens Serum Institut står for.

Koncerndirektør Kurt Espersen ser frem til, at regionen selv kan foretage genomsekventering.

- Det vil gå lidt hurtigere med at få svar på, om vi har med den smitsomme engelske variant at gøre, når vi selv har mulighed for at foretage analyserne. Det giver os mulighed for at følge udviklingen af Cluster B.1.1.7-varianten tættere.

Genomsekventeringen kommer til at foregå på Odense Universitetshospital og på Sygehus Lillebælt i Vejle.

Fakta om den engelske coronavariant Cluster B.1.1.7

  • Cluster B.1.1.7-varianten er fundet hos 208 danskere i perioden fra d. 14. november til d. 6. januar.
  • Der er i ugerne 46-1 blevet foretaget 17.305 stikprøver, hvor Cluster B.1.1.7 blevet fundet i 1,1 procent af prøverne.
  • I uge 53 blev der i hele landet påvist 52 tilfælde af B.1.1.7, og de udgjorde 2,4 procent, af stikprøverne.
  • I uge 1 blev der i hele landet påvist 42 tilfælde af B.1.1.7, og de udgjorde 3,6 procent af stikprøverne.
  • Statens Serum Institut vurderer, at Cluster B.1.1.7 er cirka 70 procent mere smitsom end gennemsnittet af de øvrige virusvarianter i Danmark.

Yderligere oplysninger

Kurt Espersen

Koncerndirektør


21 67 90 21
APPFWU01V