Skip til primært indhold

Sygeplejersker skal bemande ikke-akutte patienttransporter

Nyt pilotprojekt skal styrke kvaliteten på patienttransporterne i Region Syddanmark mellem sygehusene og aflaste ambulanceredderne. Sygeplejersker vil i det kommende år bemande fire sygetransportbiler i regionen.

Patienter, der skal transporteres mellem de syddanske sygehuse, kan i højere grad se frem til at blive tilset af sygeplejersker.

Et flertal i regionsrådet i Region Syddanmark besluttede 23. maj at sætte et nyt pilotprojekt i værk, der foreløbigt skal løbe i ét år.

Enhedslisten, SF og Liberal Alliance stemte imod.

Fire biler dedikeret til kun at transportere patienter fra sygehus til sygehus

Sygeplejersker, der er ansat på sygehusene, skal sammen med en chauffør eller en assistent fra regionens ambulanceoperatører fremover bemande fire biler, der er dedikeret til at køre de såkaldte ’liggende interhospitale kørsler’ – altså kørsler hvor ikke-akutte patienter, der har brug for at ligge ned, skal bringes fra ét sygehus til et andet.

De fire biler kører ud fra de fire akutsygehuse i Kolding, Aabenraa, Esbjerg og Odense og kommer til at køre i tidsrummet 07:00 til 19:00 på hverdage. Det er i dette tidsrum, der er flest transporter mellem sygehusene.

Pilotprojekt skal aflaste ambulancebehandlere og løfte kvaliteten

Udvalgsformand for det præhospitale udvalg Thyge Nielsen (V) ser frem til at kunne tilbyde et supplement til det eksisterende beredskab.

- Vi har hver eneste dag rigtig mange kørsler, og derfor giver det god mening, at vi kigger på, hvordan vi bedst løser vores præhospitale opgaver, så vi bruger ambulancereddernes kompetencer de rigtige steder. De fire ekstra biler forventes at kunne udnyttes fuldt ud og gøre god gavn. Sygeplejerskerne skal med andre ord ikke afløse redderne, men i højere grad frigive dem til de opgaver, som de er specialister i.

Derfor vil de nye sygeplejerske-bemandende ambulancer kunne supplere og aflaste ambulanceredderne, så de i højere grad kan koncentrere sig om akutte kørsler.

Thyge Nielsen Nielsen uddyber:

- Det er ikke nogen hemmelighed, at rekrutteringssituationen i regionen er vanskelig. Derfor har vi forsøgt at tænke ud af boksen, og jeg synes faktisk, vi har fundet en løsning, der kommer patienterne, redderne og hele det præhospitale område til gode.

Sygeplejerskerne skal på vejen i løbet af sommeren

Region Syddanmark vil tilkøbe bilerne hos ambulanceoperatørerne BIOS Ambulance Services og Responce A/S. Sygehusene stiller sygeplejerskerne til rådighed på samme vis, som de stiller læger til rådighed i akutlægebilerne.

Sygeplejerskerne skal uddannes i løbet af juni, og det forventes, at de starter tidligst 1. juli. Udgifterne til projektet i den 12 måneder lange projektperiode vil ligge i størrelsesordenen 12-13 millioner kroner.

Yderligere oplysninger

Udvalgsformand Thyge Nielsen (V), Præhospitaludvalget, Region Syddanmark, telefon 20 31 36 24

APPFWU01V