Skip til primært indhold

Syddanske sygehuse er danmarksmestre i effektivitet

Syddanske sygeplejersker, læger og de andre ansatte på regionens sygehuse får mere fra hånden end deres kolleger i andre regioner. For femte år i træk er Region Syddanmark den region, der leverer mest sundhed pr. skattekrone.

Helt nye produktivitetstal fra Danske Regioner, Sundhedsministeriet og Finansministeriet viser, at Region Syddanmarks produktivitetsniveau på sundhedsområdet i 2011 var på indeks 104 i forhold til et landsgennemsnit på 100. Dermed havde Region Syddanmark landets højeste produktivitetsniveau sidste år. Det samme gjorde sig gældende i 2010, 2009, 2008 og 2007.

- År efter år er vores medarbejdere på sygehusene de dygtigste til at få mest muligt ud af hver eneste sundhedskrone. Samtidig er de i stand til at hjælpe flere og flere patienter for hver krone, der er til rådighed. Det er voldsomt imponerende, siger regionrådsformand Carl Holst (V).

Syddansk produktivitetsfremgang over landsgennemsnit

Overordnet set viser tallene, at det er lykkes de fem regioner at øge sygehusenes produktivitet fra 2010 til 2011. Samlet set er produktiviteten øget med 5,3 procent. Region Syddanmark ligger også her over landsgennemsnittet med en stigning på 5,6 procent.

- Når man dykker lidt ned i tallene, er der grund til at glæde sig over, at vores største sygehus Odense Universitetshospital kommer ud med nogle rigtig fine tal. OUH har det højeste produktivitetsniveau – indeks 105 - sammenlignet med de andre universitetshospitaler i København, Aarhus og Aalborg. Samtidig har sygehuset den næsthøjeste produktivitetsfremgang sammenlignet med alle landets sygehuse. Bag tallene ligger et godt samarbejde med Region Sjælland, der er med til at styrke de specialiserede behandlinger på OUH. Det viser, at universitetshospitalet er på rette vej, og vi skal gøre alt for at fastholde den gode kurs, siger Carl Holst.

Et sygehus’ produktivitet regnes populært sagt ud ved at holde sygehusets behandlinger og undersøgelser op mod den portion penge, det koster at drive sygehuset. Produktions-niveauet udtrykker produktiviteten på det enkelte sygehus eller region i forhold til landsgennemsnittet.

Anledning til eftertanke

- De flotte syddanske tal skal også være en anledning til eftertanke. Efterspørgslen efter sygehusenes ydelser stiger hele tiden, og vi får ikke flere penge til sundhedsområdet i de kommende år. Det gab kan og skal ikke lukkes ved at medarbejderne på sygehusene løber stærkere og stærkere. I stedet for bare at tilbyde flere og flere ydel-ser til vores patienter, skal vi have fokus på at tilbyde dem ydelser, vi ved virker, siger Carl Holst.

Yderligere oplysninger

Regionsrådsformand Carl Holst (V), Region Syddanmark, mobil: 40 32 52 10

Sundhedsdirektør Jens Elkjær, Region Syddanmark, mobil: 29 46 71 25

APPFWU02V