Skip til primært indhold

Energiforlig styrker indsats for nationalt center i Sønderborg

Syddanmark er allerede førende inden for udviklingen af teknologier til effektiv energiudnyttelse, og med regeringens energiforlig ser formand Syddansk Vækstforum, Carl Holst, store perspektiver.

- Forliget går hånd i hånd med Syddansk Vækstforums indsatsområder og vores indsats for, at Sønderborg-området skal være nationalt center for energieffektiviseringer, siger han.

I energiforliget fremgår det nemlig, at bæredygtig energiforsyning skal udbygges. Man vil støtte udviklingen af en intelligent effektivisering af energianvendelsen og fremme omkostningseffektive teknologier for vedvarende energi.

Grønne job

Carl Holst hæfter sig ved, at deltagerne i forliget lægger vægt på, at danske virksomheder også på længere sigt kan udvikle og sælge grønne løsninger og skabe grønne job.
- Det er netop det, vi gerne vil fremme, så det kan kun have en positiv effekt på vores store projekt med at skabe et nationalt center, siger han.

Det nationale center skal bestå af tre grundsten: Forskning/Udvikling/Uddannelse, et test-og demonstrationscenter og en stærk virksomhedsklynge.
Virksomhedsklyngen Lean Energy er allerede etableret, og klyngen har for nylig søgt støtte til etableringen af Green Power Electronic Test Lab, der netop skal være et testcenter.

Teknologi afprøves

Hos Lean Energy tror direktør Peter Gedbjerg da også, at energiforliget kan bruges som afsæt til et endnu stærkere og mere udbygget samarbejde, der styrker den regionale ambition om at blive nationalt center.
- Vi arbejder lige nu på at skaffe finansieringen til Green Power Electronic Test Lab, så vi i Sønderborg vil kunne afprøve de allernyeste ideer indenfor blandt andet effektelektronik under virkelighedstro forhold, fortæller direktør Peter Gedbjerg.
 
Han bemærker dog også, at Syddanmark allerede er langt i forhold til energiforligets mål.
- Vi har allerede i Danmark de teknologiske løsninger, der skal bruges for at sikre et moderne velfærdssamfund med alle de bekvemmeligheder, vi har i dag. Og efterhånden som markedet vokser, vil de teknologiske løsninger kun blive yderligere udviklet, siger han.

Brug for oprustning

Peter Gedbjerg slår fast, at branchen har brug for støtte, hvis udrulningen af energiløsninger skal foregå i den hast, som lovgiverne ønsker.
- Vi har brug for en radikal oprustning og måske en reorganisering af leddene mellem teknologileverandørerne og slutbrugerne. Sammenlignet med et oliefyr er det langt mere kompliceret at rådgive en boligejer om den rette løsning til en energirenovering, når muligheder som solenergi, varmepumpe, intelligent elnet, varmeveksling, isolering med videre er i spil. Derfor involverer Lean Energy sig blandt andet i projekter som ZeroByg, hvor håndværkere får tilført tværfaglige kompetencer gennem skræddersyede uddannelsesforløb.

APPFWU01V