Skip til primært indhold

Hurtigt hjem i trygge rammer

Når kalenderen runder 1. september, skal ukomplicerede fødsler foregå ambulant. Det vil i praksis sige, at mor og barn skal udskrives fra sygehuset indenfor 24 timer efter fødslen.

- Som nybagt mor får du 117 gode råd, men stik en finger i jorden, og tro på dig selv. Det er naturligt at være usikker, men man lærer af erfaring, siger Gitte Hede, nybagt mor til Alberte. Foto: Palle Peter Skov

- Som nybagt mor får du 117 gode råd, men stik en finger i jorden, og tro på dig selv. Det er naturligt at være usikker, men man lærer af erfaring, siger Gitte Hede, nybagt mor til Alberte. Foto: Palle Peter Skov

I dag foregår cirka en tredjedel af alle fødsler ambulant. Når ambulante fødsler også kommer til at omfatte førstegangsfødende, forventes det, at 50 procent af alle fødsler i regionen bliver ambulante.

Hjemme bedst

I Esbjerg ånder alt fred og ro. Gitte og Jimmi Hede er for fjorten dage siden blevet forældre til Alberte, som ligger og sover sødt på fars brystkasse. Alberte blev født klokken lidt over syv om morgenen, og inden middag var familien hjemme igen.

- Det var rigtig dejligt at komme hjem og få noget ro på. Her skal man ikke tage hensyn til andre, som lige har født, og der er bedre muligheder for, at vi alle sammen får noget hvile, siger Gitte.

Derhjemme tager Jimmi gerne over, så Gitte kan få en lur, og Albertes bedsteforældre hjælper også gerne til, hvor de kan. Og så har Gitte jo prøvet det hele før. For tre år siden kom storesøster Mia til verden, og dengang var de indlagt i fem dage.

- Det var for lang tid, og du har intet privatliv. Der kan jo godt være ting, som du gerne vil drøfte med din partner under fire øjne, men det er svært, når der kun er et lagen ind til den næste nybagte mor, siger Gitte.

Ingen bliver ladt i stikken

Dengang var hun dog glad for, at hun ikke skulle hjem med det samme, fordi moderskabet også bragte en masse usikkerhed med sig blandt andet omkring amningen.

Liselotte Holst er jordemoder i Esbjerg, og hun forstår godt mødrenes usikkerhed. Men hun forsikrer, at man ikke har tænkt sig at lade nogen i stikken. Gravide, der skal føde ambulant, kommer igennem et helt andet forløb i fødselsforberedelsen, end der var mulighed for tidligere. Og det skulle gerne gøre dem klar til både fødsel og forældrerollen.

- Man bliver først sendt hjem, når man er klar. Og vi står selvfølgelig klar med råd og vejledning til de nybagte forældre i det omfang, der er brug for det, siger Liselotte Holst.

Grundig opfølgning

Allerede dagen efter fødslen bliver nybagte forældre ringet op af en jordemoder, der vil høre, hvordan det går. Og 2-3 dage efter bliver der indkaldt til efterfødselssamtale på barselsklinikken, hvor man i øvrigt kan henvende sig med alt mellem himmel og jord i ugen efter fødslen.

- Det er vigtigt at vide, at der altid er en at ringe op til, og det, synes jeg, man skal benytte sig af. Og så skal man stole på sig selv. Som nybagt mor får du 117 gode råd, men stik en finger i jorden, og tro på dig selv. Det er naturligt at være usikker, men man lærer af erfaring, siger Gitte med et kærligt blik på Alberte.

Hun ser ud til at være helt enig.

Fakta

Barselsklinikkerne er din livline, hvis du får brug for hjælp, efter I er kommet hjem:

På fødestedernes barselsklinikker kan I få svar på de spørgsmål, der måtte opstå i ugen efter fødslen
Alle kvinder får en tid til en opfølgning i klinikken, inden de forlader fødestedet
Er der spørgsmål, der trænger sig på uden for barselsklinikkens åbningstid, kan I altid henvende jer på fødsestedets barselsafdeling.

APPFWU02V