Skip til primært indhold

En win-win-aftale

Med sølvgrå regionskuglepenne og store smil blev en ny samarbejdsaftale mellem Region Syddanmark, Region Sjælland og Region Nordjylland skrevet under. Aftalen omhandler behandlingen af patienter og betyder, at borgerne fra de tre regioner kan blive behandlet dér, hvor de kan få det bedste tilbud.

Det var tre tilfredse regionsrådsformænd, der mødtes for at underskrive aftalen på Hotel Adina i København. Foto: Bo Nymann

Det var tre tilfredse regionsrådsformænd, der mødtes for at underskrive aftalen på Hotel Adina i København. Foto: Bo Nymann

- Vi vil ikke være vidne til, at der ét sted er tomme pladser, mens der i en anden region er ventelister. Vi skal sikre vores patienter den bedste behandling, og det gør vi med denne aftale, der samtidigt sikrer os billigere ydelser, siger regionsrådsformand i Region Syddanmark, Carl Holst (V).

Han understreger, at aftalen kommer alle til gode – både borgere og regioner, og at der er tale om en sand win-win-aftale.

Den nye aftale

Kun kort tid efter at Region Syddanmark og Region Sjælland indgik et samarbejde valgte Region Nordjylland at følge trop. Sammen med Region Syddanmark og Region Sjælland har Region Nordjylland nu underskrevet en aftale, der sikrer patienterne i regionerne hurtig behandling, samtidig med at kapaciteten i de tre regioner udnyttes bedst muligt og til en marginalpris.

Region Syddanmark udvider altså aftalen med Region Sjælland til også at inkludere Region Nordjylland. Hvilket betyder, at regionerne kan sende patienterne videre til samarbejdspartnerne, hvis ikke regionerne selv kan overholde tidsfristen. Behandlingen bliver tilbudt til 90 procent af DRG-prisen, og aftalen omfatter behandlinger på såvel hovedfunktions- som regionsfunktions- og højt specialiseret niveau.

Mod et fælles mål

Aftalen inkluderer nu også Region Nordjylland, og på trods af regionens afstand til Syddanmark og Sjælland, får de nordjyske patienter også gavn af det nye samarbejde.

- Danmark er ikke så stort, og de nordjyske patienter har forståelse for, at der er noget transporttid. De vil hellere have den bedste behandling, og det vil vi gerne sikre dem, siger Ulla Astman (S), regionsrådsformand i Region Nordjylland.

Hun understreger desuden, at aftalen skaber grobund for yderligere samarbejde mellem regionerne i fremtiden – og det er der brug for.

- Det et vigtigt signal at sende, at regionerne kan arbejde sammen. Vores kerneopgave er det danske sundhedsvæsen. Og borgerne forventer, at de kan få den samme behandling ligegyldigt, hvor de bor. De danske regioner har de samme kvalitetsstandarder og mål, derfor er det nødvendigt at arbejde sammen, siger Ulla Astman og opfordrer landets to sidste regioner, Region Hovedstaden og Region Midtjylland, til at tilslutte sig aftalen.

Fastholder aftale om udvidet samarbejde

Region Syddanmark bibeholder aftalen om et udvidet samarbejde med Region Sjælland. Aftalen skal understøtte opbygningen af specialiseret behandling i de respektive regioner, eventuelt i form af formaliserede samarbejdsaftaler på udvalgte områder.

Region Sjælland og Region Syddanmark kan med en samarbejdsaftale udvide befolkningsgrundlaget for de højt specialiserede funktioner. Det styrker det faglige grundlag for behandlingen og universitetshospitalet i Odense.

APPFWU02V