Skip til primært indhold

Flere patienter med hjerneskade kan få hjælp i Grindsted og Svendborg

Sundhedsudvalget vil udvide antallet af senge på de neurologiske afdelinger på sygehusene i Grindsted og Svendborg.

Flere og flere patienter, som har erhvervet sig en hjerneskade som følge af for eksempel en blodprop i hjernen, kan hjælpes gennem specialiseret genoptræning på de neurologiske afdelinger på sygehusene i Grindsted og Svendborg.

Derfor har medarbejderne på de to afdelinger rigtigt travlt. I 2018 har belægningen på de to afdelinger ind til videre været på 98 procent, og i perioden 2013 til 2017 er antallet af udskrivninger steget med 48,6 procent i Grindsted og 35,9 procent i Svendborg.

Flere penge aftalt i budgetforlig

Da politikerne i september indgik budgetforlig om regionens 2019-budget aftalte de at afsætte fire mio. kr. ekstra til at øge antallet af senge på de to afdelinger. Sundhedsudvalget behandlede sagen på deres møde i går og foreslår, at pengene bruges på at oprette to en halv ekstra senge i Grindsted og to ekstra senge i Svendborg. Det er regionsrådet, der skal tage endeligt stilling til sagen.

Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) siger:- Det er meget positivt, at vi nu er i stand til at øge antallet af senge på de to neurologiske afdelinger. Med flere senge kan vi forhåbentlig få ventetiden på specialiseret genoptræning ned. Jo hurtigere disse patienter kommer i gang med genoptræningen, jo hurtigere kan de genvinde deres førlighed – og komme bedst muligt tilbage til en hverdag, som før de fik en hjerneskade.

Genoptræning kan hjælpe flere

Den øgede efterspørgsel på genoptræning på de neurologiske afdelinger bunder i, at vi bliver flere ældre, og dermed flere som bliver ramt af blodpropper og blødninger i hjernen. Den forbedrede behandling i form af for eksempel trombolyse, betyder, at flere patienter kan have gavn af specialiseret genoptræning. Ved trombolyse opløser man blodproppen ved at sprøjte medicin direkte ind i patientens blodårer.

Formand for regionens sundhedsudvalg Poul-Erik Svendsen (S) siger:
- Med de ekstra senge i Grindsted og Svendborg giver vi flere patienter mulighed for at få en genoptræning med høj intensitet i et tværfagligt miljø bestående af læger, terapeuter, plejepersonale, neuropsykologer og talepædagoger.

Neurologisk afdeling i Grindsted er i dag normeret til 26 senge, og neurologisk afdeling i Svendborg er normeret til 37 senge.

De ekstra senge er fordelt efter patientgrundlaget for de to afdelinger, og de forventes at kunne tages i brug i løbet af 2019.

Yderligere oplysninger:

Stephanie Lose

Regionrådsformand


25 33 09 82 Stephanie Lose, Venstre
APPFWU01V