Skip til primært indhold

Region Syddanmark inviterer 6.000 unge til interaktive ungevalgmøder

6.000 unge syddanskere vil i løbet af de næste to måneder deltage i 20 interaktive ungevalgmøder på tværs af Region Syddanmark. Formålet med møderne er at øge de unges stemmedeltagelse ved valget 19. november.

I dag sparker Region Syddanmark og 300 unge på Erhvervsgymnasiet Grindsted gang i det første af i alt 20 ungevalgmøder op mod valget 19. november. Frem til den 15. november vil 6.000 syddanske førstegangsvælgere blive præsenteret for regionens opgaver, blive bedt om at sætte sig i en regionspolitikers sted og få indblik i, hvor stor indflydelse regionen har på deres hverdag.

Ved det seneste regionsvalg i 2009 stemte kun halvdelen af 18-21-årige førstegangsvælgere, og derfor håber Region Syddanmark, at ungevalgmøderne vil hjælpe til med at øge stemmeprocenten blandt de unge:

- Vi har oplevet en stor interesse for de 20 møder fra både uddannelsesinstitutioner og partiernes kandidater, og det håber vi selvfølgelig går igen ude hos de unge på selve møderne – og at vi vil kunne se det smitte af på de unges stemmeprocent til valget, siger Mikkel Hemmingsen, regionsdirektør i Region Syddanmark.

Fire konkrete dilemmaer

På mødet skal de unge elever og fem regionale kandidater til regionsvalget diskutere, hvad der er vigtigst i fire konkrete situationer. Små kortfilm præsenterer deltagerne til mødet for de fire konkrete dilemmaer.

De fire dilemmaer, som deltagerne skal tage stilling til, er:

- hurtigere adgang til kræftbehandling eller kortere ventetid på skadestuerne
- talentfulde unge frem for frafaldstruede unge på ungdomsuddannelserne
- flere pladser til spiseforstyrrede frem for bedre rammer for unge indlagt på hospitaler og
- bedre bustransport til ungdomsuddannelser frem for skabelsen af flere arbejdspladser.

Det er ikke kun de fem kandidater, der får taletid på møderne. Efter hvert dilemma er blevet præsenteret, kan de unge via deres mobiltelefon eller bærbare computer stemme på, hvad de mener, er vigtigst. Resultaterne og de spørgsmål til kandidaterne, som eleverne også kan stille via mobil eller computer, vil blive vist på en fælles storskærm.

Samarbejde med Danske Regioner

Valgmøderne er udarbejdet i samarbejde med Danske Regioner og YouGlobe, som er en uafhængig forening, der arbejder for at styrke unges deltagelse i demokratiet. Der afholdes på landsplan 103 ungevalgmøder, hvor samlet set 30.000 unge forventes at deltage.

Yderligere informationer:

Mikkel Hemmingsen, regionsdirektør i Region Syddanmark, telefon 2920 19 75.

APPFWU01V