Skip til primært indhold

Nye fængselspladser kan findes i Hviding

Staten mangler fængselspladser, og de kan passende findes i Hviding ved Ribe. Region Syddanmark opfordrer nu folketingspolitikere til at se nærmere på de nuværende sygehusbygninger, som på mange måder er ideelle til formålet

I de kommende år bliver der brug for flere nye fængselspladser i Danmark, og det bliver sandsynligvis nødvendigt at tage nye bygninger i brug.

Derfor melder Region Syddanmark sig nu på banen med et brev til justitsminister Morten Bødskov (S) og minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S) samt partiernes retsordførere og de syddanske MF’ere. Her opfordrer regionsrådsformand Carl Holst (V) folketingspolitikerne til at drøfte, hvorvidt de nuværende sygehusbygninger i Hviding kan omdannes til et åbent eller lukket fængsel. Sygehusfunktionerne flytter ud af de flotte gamle bygninger senest i 2014, og herefter er der gode muligheder for at indrettelokalerne til andre formål.

- Bygningerne er velholdte og har en høj grad af sikkerhed. Vi vil gerne hjælpe staten med at finde de ønskede fængselspladser, og samtidig arbejder vi selvfølgelig på at sikre aktivitet og arbejdspladser i lokalområdet, siger Carl Holst.

Gode forhold

I dag huset sygehuset i Hviding to åbne sengeafsnit samt en lukket retspsykiatrisk afdeling med høje sikkerhedsforanstaltninger både inde og ude. Der er aktuelt 45 sengestuer, hvoraf hovedparten er enestuer. Geografisk ligger Hviding Sygehus ved Hovedvej 11 og lige ved siden af Hviding Station, så det er nemt at komme til og fra stedet med både bil og tog.

- Som jeg ser det, er det oplagt at bruge bygningerne i Hviding til at afhjælpe det stigende kapacitetspres på Kriminalforsorgens institutioner og afdelinger. Jeg håber, at folketingspolitikerne er åbne over for at finde en fælles løsning, siger Carl Holst.

Regionsrådsformanden inviterer gerne Morten Bødskov og Carsten Hansen på besøg i Hviding for at se på mulighederne, men håber i første omgang på en positiv tilbagemelding.
 

Fakta

Der har været psykiatrisk sygehus i bygningerne i Egebæk-Hviding siden 1923. Inden da var bygningen dansk-tysk grænsestation og toldkontrol for jernbanen frem til genforeningen i 1920.

Bygningerne har et samlet etageareal på 10.066 m2 og et grundareal på 71.782 m2.

Den offentlige ejendomsvurdering fra 2010 er på 20,7 mio. kr.

Yderligere oplysninger fås hos:

Regionsrådsformand Carl Holst (V), Region Syddanmark, mobil 4032 5210 

APPFWU01V