Skip til primært indhold

Abekopper

Personer i særlig risiko og nære kontakter kan blive vaccineret mod abekopper. Læs også om test, hvis du har mistanke om smitte, og hvad du skal gøre, hvis du er nær kontakt eller i mulig smitterisiko.

Abekopper skyldes en virus i familie med koppevirus.

Aktuelt er der et udbrud af abekoppesygdom, hvor smitten hovedsageligt sker ved tæt fysisk kontakt eksempelvis fra personer man har seksuel kontakt med eller deler seng med.

I nedenstående menu finder du information om, hvordan du som borger i Region Syddanmark kan få hjælp, hvis du har mistanke om, at du er smittet med abekopper, er nær kontakt til en smittet eller er i målgruppen for vaccination mod abekopper.

Vaccination og test

Symptomer er hudforandringer / blærer i huden, som af udseende kan minde om skoldkopper. Hudforandringerne kan ses overalt på kroppen, men de er ofte at finde på kønsorganer og i og omkring endetarmen.

Hudforandringerne er ofte forudgået af influenzalignende symptomer med feber, muskelsmerter og træthed. Smerter i og omkring endetarmen er også et hyppigt symptom.

Test for abekopper

 • Har du et uforklarligt udslæt på hud eller i slimhinder?

ELLER

 • Har du influenzalignende symptomer, herunder feber > 38,5, hovedpine, rygsmerter, træthed, hævede lymfeknuder, smerter i/omkring endetarmen?

OG kan du svare ja til minimum et af de følgende:

 • Forbindelse til bekræftet eller mistænkt tilfælde af abekopper inden for de seneste 21 dage
 • Har haft flere eller anonyme seksualpartnere indenfor de seneste 21 dage.
 • Er en mand der har sex med mænd

Så skal du muligvis testes for abekopper.

Du skal kontakte din egen læge, der kan hjælpe dig videre og eventuelt henvise dig til test. Kontakt lægen telefonisk.

Læs mere om forebyggelsen af abekopper på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, hvor du også kan læse om, hvordan du skal dig forholde dig, mens du venter på at blive testet. 

Du kan finde mere generel information om abekopper på Sundhedsstyrelsen hjemmeside.

Har du været i tæt fysisk kontakt med en person, der er smittet med abekopper, kan du være i risiko for selv at være smittet.

Som en del af smitteopsporingen kan du blive kontaktet telefonisk eller skriftligt af Styrelsen for Patientsikkerhed eller en læge.

De vil tale med dig om, hvordan du bør forholde dig. Der vil også blive taget stilling til, om du vil blive tilbudt en vaccination for at beskytte mod alvorlig sygdom.

Hvis du får at vide, at du er nær kontakt af den smittede selv, skal du tage kontakt til din læge telefonisk, der vil formidle kontakt til infektionsmedicinsk afdeling, OUH, hvor der tages stilling til, om du skal tilbydes vaccination mod abekopper.

Du kan læse mere om vaccination af nære kontakter i pjece fra Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Læs mere om forebyggelsen af abekopper på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, hvor du også kan læse om, hvordan du skal dig forholde dig, mens du venter på at blive testet. 

Du kan finde mere generel information om abekopper på Sundhedsstyrelsen hjemmeside.

Der tilbydes nu vaccination som primær forebyggelse mod abekopper til

 • Personer, der modtager forebyggende behandling mod HIV (PrEP).
 • Personer, der tilhører gruppen af mænd, der har sex med mænd, eller gruppen af transkønnede, der har sex med mænd, OG opfylder mindst 1 af nedenstående kriterier (gælder også personer, der lever med HIV):
  • Personen har haft ubeskyttet oralt eller analt samleje med mindst 2 forskellige mandlige partnere inden for de sidste 12 uger
  • Personen har haft syfilis, klamydia eller gonorré inden for de sidste 24 uger

Derudover vil der fortsat være tilbud om vaccination af nære kontakter til en smittet med abekopper.

HAR du haft abekopper, skal du ikke vaccineres.

Hvis du tilhører en af ovenstående risikogrupper for infektion med abekopper, og du ønsker vaccination, kan du søge om vaccination ved at henvende dig via tlf. 20 41 67 12 tirsdage og torsdage fra 9.00 - 12.00

Er du i tvivl, kan du kontakte din læge.

Søg om vaccination for abekopper ved at ringe på tlf.: 20 41 67 12

Telefonen er åben tirsdage og torsdage fra 9.00 - 12.00. Når du ringer, kommer du i kontakt med en medarbejder på vaccinationscenteret Odense på Athenevænget 2, der udfører vaccinationen, med oplysning om hvornår du kan blive vaccineret.

Vaccinationen består af 2 doser af Imvanex, som gives med 28 dages mellemrum. Personer med tidligere koppevaccination kan nøjes med 1 vaccine. Patienter med nedsat immunforsvar, som tidligere er blevet vaccineret mod kopper, bør modtage 2 doser.

Bemærk: Følgende personer kan IKKE vaccineres:

 • Personer med alvorlig allergi over for et eller flere af indholdsstofferne, herunder kyllingeprotein, benzonase, trometamol, gentamicin og ciprofloxacin
 • Gravide
 • Personer, som har haft alvorlige bivirkninger ved tidligere vaccination med Imvanex.

Læs mere om baggrunden for vaccination på Sundhedsstyrelsen hjemmeside

Find svar på spørgsmål om abekopper herunder smitteforhold på Sundhedsstyrelsens hjemmeside

Hvis du er sundhedspersonale og mener, du har en patient der opfylder kriterierne, kan du bede patienten om at henvende sig som beskrevet ovenfor.

APPFWU02V