Kommissorium
Kommissorium for Tværregionalt Forum for Koordination af Medicin
Kommissorium for Tværregionalt Forum for Koordination af Medicin
1. Baggrund
Regionernes sundhedsdirektører besluttede i maj 2016 at etablere et tværregionalt forum for koordination af medicin med henblik på at sikre, at ny eksperimentel medicin samt genuint ny medicin tages i brug på baggrund af en grundig faglig vurdering af lægemidlernes effekt og de foreliggende studier, samt at ny eksperimentel medicin og genuint ny medicin bliver taget i brug på tværs af regionerne på et ensartet grundlag.
Med ny eksperimentel medicin menes nye lægemidler, som ikke er godkendt til markedsføring i Danmark. Med genuint ny medicin menes helt nye og markedsførte lægemidler, som endnu ikke er vurderet af Medicinrådet.
Forummet skal på baggrund af faglige vurderinger foretaget i de regionale lægemiddelkomiteer videndele om ibrugtagningen og anvendelsen af medicin på tværs af regionerne. Det gælder også lægemidler, som efter vurdering af Medicinrådet ikke er blevet anbefalet som standardbehandling, og lægemidler, som anvendes off-label.
2. Opgaver
Det tværregionale forum for koordination af medicin vejleder og yder gensidig rådgivning om ibrugtagning og anvendelse af medicin. Forummet har følgende opgaver:
- Videndele om de regionale lægemiddelkomiteers vurdering og regionernes ibrugtagning af eksperimentel og genuint ny medicin
- Følge regionernes ibrugtagning og anvendelse af lægemidler/indikationer, som ikke er anbefalet som standardbehandling (med afsæt i eksisterende data)
- Videndele omkring øvrige centrale problemstillinger inden for lægemiddelanvendelse
- Koordinere den tværregionale indsats i situationer med potentielt kritiske lægemiddelforsyningsvanskeligheder, jf. bilag 1.
3. Sammensætning
Det tværregionale forum for koordination af medicin har følgende sammensætning.
- Formand udpeget af regionerne i fællesskab
- Formændene for hver af de regionale lægemiddelkomiteer
- En klinisk farmakolog fra hver region
- En repræsentant fra sygehusapotekerne udpeget af regionerne i fællesskab
- En repræsentant fra Danske Regioner
- To repræsentanter fra Amgros
Formanden udpeges af sundhedsdirektørkredsen for fire år ad gangen med mulighed for genudpegning.
Hver region udpeger en tovholder, f.eks. fra den regionale lægemiddelkomité, som er den primære kontakt til forummets sekretariat.
Repræsentanterne fra Amgros bidrager til forummets arbejde med bl.a. viden om nye lægemidler og om forbruget af lægemidler på tværs af regionerne.
4. Sagsbehandling og tværregional videndeling
Sager vedrørende eksperimentel og genuint ny medicin bliver videndelt til forummets sekretariat, når én region (ved et af sine medlemmer eller via sin tovholder) orienterer forummets sekretariat om, at en eller flere klinikere i den pågældende region har anmodet om at ibrugtage et eksperimentelt eller genuint nyt lægemiddel. Det gælder også lægemidler, som efter vurdering af Medicinrådet ikke er blevet anbefalet som standardbehandling, og lægemidler, som anvendes off-label.
På møderne bliver forummets medlemmer (herunder tovholdere) orienteret om, at der er anmodet om en vurdering af et lægemiddel i en region. Ansøgers region varetager sagsbehandlingen, som er rent faglig, og orienterer forummets sekretariat om udfaldet af vurderingen.
Forummets medlemmer og tovholdere kan til enhver tid rette henvendelse til sekretariatet med henblik på at indhente viden om tidligere vurderinger indsamlet af sekretariatet.
Lægemiddelkomitéernes erfaringer med implementering og monitorering af anbefalinger fra fx Medicinrådet videndeles i forummet. Forummet har til dette formål nedsat en implementeringsgruppe, som sekretariatsbetjenes af Amgros. Forummet kan på hvert møde, og evt. imellem møderne, videndele omkring øvrige centrale problemstillinger inden for lægemiddelanvendelse.
I tilfælde af væsentlige regionale forskelle kan forummet bringe sagen for regionernes sundhedsdirektører.
5. Sekretariatsbetjening
Forummets sekretariat understøtter kommunikationen mellem de regionale lægemiddelkomiteer og er ansvarlig for mødeindkaldelser, dagsordener og referater.
Sekretariatsfunktionen varetages som udgangspunkt af én region (formandens region). Sekretariatsfunktionen kan dog opdeles, såfremt det vurderes hensigtsmæssigt.