Sundhedshuset lokkede læger til
Praktiserende læge Line Bruun valgte, efter en del overvejelser, at slå sig ned i sundhedshuset i Nordborg, da det åbnede i 2014. Det fortryder hun ikke i dag. Lars Christian Jægershof er en af hendes patienter, og han er lykkelig for kun at have to kilometer til lægen.
I 1993 flyttede Lars Christian Jægershof til Als og er aldrig kommet derfra igen. Han fik arbejde på et pensionat som altmuligmand og mødte den kvinde, som sidenhen blev hans kone. Han uddannede sig til folkeskolelærer og arbejder nu på en skole i Broager.
Lars Christian Jægershof bor i Nordborg – langt væk fra regionens største byer – og har derfor af og til været lidt bekymret for, om han kunne beholde en praktiserende læge i nærheden.
- Jeg har aldrig stået uden læge, men på et tidspunkt var jeg bekymret for, at det ville ske. Arbejdspladser forsvinder, og folk flytter væk – det kunne jo ende med, at vi heller ikke kunne få en læge.
Flest fordele ved at slå sig ned i Nordborg
Lars Christian Jægershofs bekymring var reel nok, for i en længere periode manglede der læger i Nordborg.
I samme periode ledte praktiserende læge Line Bruun efter et sted, hvor hun og to kollegaer kunne slå sig ned i enl ægepraksis. Det var svært at finde et sted med plads til tre læger.
Blikket faldt på Nordborg, hvor kommunen og regionen havde besluttet at ombygge det gamle rådhus til et sundhedshus og byde praktiserende læger velkommen.
- I første omgang syntes vi, at det var forfærdeligt langt væk fra alting.
Men da vi begyndte at liste fordele og ulemper op, viste det sig, at der var flest fordele. Vi kunne stort set få lov til at bestemme det hele – både størrelse af vores praksis, hvor i huset lokalerne skulle ligge, og hvordan de skulle se ud. Og så var der servicefolk og vicevært til at hjælpe med alt det praktiske, så vi slog til, fortæller Line Bruun.
Hun og hendes to kolleger flyttede ind i sundhedshuset i 2014, da det åbnede.
Der er altid en læge, som kan hjælpe
Også blandt beboerne i Nordborg blev sundhedshuset ifølge Lars Christian Jægershof vel modtaget.
- Vi er et gammelt bondesamfund, så alt nyt og fancy bliver taget med en vis skepsis. Men ikke sundhedshuset. Alle kunne se skriften på væggen og var bange for, at lægerne forsvandt. Der var flere gamle læger på det tidspunkt, som ikke kunne sælge deres praksis, fortæller han.
Sundhedshuset huser i dag syv praktiserende læger fordelt på tre klinikker.
- Vi hjælper hinanden med patienterne. Især den læge, som har en klinik alene, kan være presset i ferieperioder og ved sygdom. Så tager vi over og passer de akutte patienter, så de ikke skal sendes et andet sted hen. Der kan også være kurser eller fælles personaledage i vores praksis, hvor vi har brug for de andre lægers hjælp, fortæller Line Bruun.
Lægemanglen i Nordborg er fortid
Sundhedshuset huser ikke kun praktiserende læger, men også flere andre sundhedstilbud, og det er Lars Christian Jægershof godt tilfreds med. Det giver ham en følelse af tryghed, at de forskellige faggrupper har mulighed for at være i kontakt med hinanden om patienterne.
Line Bruun og hendes kollegaer har ikke planer om at flytte, og Lars Christian Jægershof er ikke bange for at udtrykke sin begejstring for, at der nu er syv faste praktiserende læger i sundhedshuset, og at lægemanglen i Nordborg dermed er fortid.
- Jeg er jublende lykkelig for sundhedshuset og for, at det blomstrer. Det betyder alt at have en læge i nærheden.
Fakta om sundhedshuset i Nordborg Centret er cirka 3.500 kvadratmeter stort og indeholder en række forskellige sundhedstilbud, blandt andet praktiserende tandlæge, psykolog, fysioterapeuter og fodterapeut samt jordemoderkonsultation og kommunal sygeplejeklinik. |