Skip til primært indhold

Centrale begreber

Her finder du en uddybning af udvalgte centrale begreber

I SAM:BO-aftalen beskrives en række centrale begreber. Det er afgørende, at alle sundhedsprofessionelle kender til og samarbejder ud fra disse begreber.

Her finder du en uddybning af udvalgte centrale begreber fra SAM:BO-aftalen.

Samtykke

Som hovedregel er det den, der videregiver oplysninger, som indhenter samtykke hos patienten. Dog skal sygehuset indhente samtykke til informationsudveksling, inden indlæggelsesrapporten åbnes og læses, fordi kommunen ikke har haft mulighed for at indhente samtykke.

Færdigbehandling

En borger er færdigbehandlet i stationært regi, når borgeren ud fra en lægelig vurdering kan udskrives, dvs. når behandlingen er afsluttet eller indlæggelse ikke er en forudsætning for den videre behandling. Færdigbehandlingsdatoen bliver gældende dagen efter registreringen.

Boligforhold og transport

Både sygehus og kommune skal så tidligt som muligt være opmærksomme på, om der er forhold i relation til borgerens bolig- og adgangsforhold, der udfordrer eks. borgerens adgang til boligen, borgerens behov for færden i boligen og den pleje, behandling eller lignende, der skal ske i boligen efter udskrivelse.

Regionen tilbyder transport til og fra det sygehus, hvor behandlingen finder sted, efter gældende visitationspraksis. Siddende transport tilbydes, hvis sygehuset vurderer, at borgeren af helbredsmæssige årsager ikke kan benytte offentlige transportmidler og samtidig opfylder nogle særlige betingelser.

Private aktører

Som det fremgår af baggrundsafsnittet i SAM:BO-aftalen, så gælder SAM:BO-aftalen som udgangspunkt ikke i samarbejdet med private aktører. Der er dog stadig situationer, hvor det er nødvendigt at kommunikere med en privat aktør omkring et borgerforløb. Notatet her beskriver, hvilke opmærksomhedspunkter, der bør være.  

APPFWU02V