Odense Universitetshospital / Svendborg Sygehus, Neurologisk afdeling / Neurorehabiliteringen
Børn og unge som pårørende på Neurorehabiliteringen NR, OUH Svendborg Sygehus.
Når et menneske rammes af en skade på hjernen, påvirkes og forandres hele familiens liv pludseligt, ikke mindst børnenes. Udtalelser fra børn og unge pårørende til alvorligt syge forældre vidner om, at de har et behov for at blive inddraget og mødt, der ikke altid imødekommes i tilstrækkelig grad, hvilket øger risikoen for mistrivsel hos barnet/den unge.
Neurorehabiliteringen NR Svendborg modtager patienter med erhvervet hjerneskade til rehabilitering under indlæggelse. På NR inddrager vi familien omkring patienten gennem hele forløbet, men vi har vi ikke et særligt fokus på eller en systematisk tilgang til opsporing og inddragelse af børn og unge pårørende. Dette kan betyde, at hverken børnene eller forældrene får den rette støtte. Samtidig er der på NR begrænsede fysiske rammer, der kan understøtte samværet for familierne med børn.
Formålet med projektet er at støtte patienterne med erhvervet hjerneskade og deres familie i at samtale med og inddrage børn og unge pårørende, så de får mulighed for at sætte ord på deres oplevelser og følelser. Dette vil vi gøre ved tre indsatsområder:
Systematisk opsporing af børnepårørende, hvis forældre er indlagt på NR samt systematisering af dokumentation i den elektroniske patientjournal.
Kompetenceudvikling af nøglepersoner/”Familieansvarlige”, som skal varetage undervisning af og være sparringspartnere for det øvrige personale i forhold til at samtale med og støtte børn og forældre samt udføre forældresamtaler og på sigt familiesamtaler.
Indretning af de fysiske rammer i form af et familiemiljø, som skal kunne understøtte samvær og relationerne i familien og samtidig være et rum, der indbyder til, at personalet kan møde og samtale med børnene og familierne.