Skip til primært indhold

Screening af skrøbelighed

Beskrivelse af projekt

Projektet består af en undersøgelse af implementeringen af Clinical Frailty Scale (CFS) til screening af skrøbelighed bland beboere på Plejehjemmet Sanderum i Odense Kommune. Projektets formål er at dokumentere fagpersonernes accept af Clinical Frailty Scale samt deres vurdering af metodens egnethed og anvendelighed i det tværsektorielle samarbejde omkring plejehjembeboere.

Læs om Screening af skrøbelighed

Skrøbelighed er en tilstand, hvor nogle ældre mennesker er i højere risiko end jævnaldrende. De har nedsat modstandskraft for sygdom og højere risiko for funktionstab, komplikationer under behandling og død. Ofte har de flere samtidige kroniske tilstande, og kræver derfor en anden tilgang ved behandling eller rehabilitering end enkeltstående sygdomme.

Skrøbelighed kan vurderes med Clinical Frailty Scale der aktuelt implementeres på tværs af sektorer i Danmark, bl.a. på baggrund af oprettelse af den nationale kliniske kvalitetsdatabase, DANFRAIL. Anvendes af samme metode på tværs af sektorer og faggrupper giver en fælles referenceramme og et fælles sprog for skrøbelighed på tværs.

På Plejehjemmet Sanderum i Odense Kommune er ansatte blevet introduceret til Clinical Frailty Scale, har gennemgået Dansk Selskab for Geriatris e-læringsprogram og påbegynder screening af alle beboere for skrøbelighed i januar 2025.

Projektets formål er at dokumentere fagpersonernes accept af Clinical Frailty Scale samt deres vurdering af metodens egnethed og anvendelighed i det tværsektorielle samarbejde omkring plejehjembeboere.

Projektet består af kvalitativ og kvantitativ dataindsamling med et elektronisk spørgeskema bestående af tre dele:

1) Baggrundsoplysninger (køn, alder, uddannelse og aktuel joberfaring)

2) Accept, egnethed og anvendelighed med standardiserede redskaber

3) Mulighed for uddybende beskrivelse af erfaringer med Clinical Frailty Scale i kommunikation med andre faggrupper og sektorer samt pårørende.

Tværsektorielt Forskningscenter Region Syddanmark står for at gennemføre spørgeskema undersøgelsen samt analysere data og udarbejde udkast til formidling. Gry Pors Klinting, Assisterende Plejehjemsleder, Plejehjemmet Sanderum, Odense Kommune bidrager med rekruttering af respondenter, informationer om implementeringsarbejdet og formidling af projektet.

Helle Mätzke Rasmussen

Forsker

Tværsektorielt Forskningscenter


79970420

Artikel forventes udarbejdet og indsendt i foråret 2025.

APPFWU01V