Forskning På Tværs
Beskrivelse af projekt
Projektet Forskning På Tværs er et samarbejde mellem Fysio- og Ergoterapien, Sygehus Lillebælt samt genoptræningsenhederne i Middelfart, Vejle, Kolding, Fredericia, Vejen og Billund Kommune. Projektets overordnede formål er at skabe relevante og praksisnære forskningsprojekter i fællesskab og opbygge et forskningsnetværk uden faste fysiske rammer. Som en del af projektet undersøges og analyseres processen med at etablere fælles projekter. Målet er at dele vigtig viden om, hvordan samarbejde mellem kommuner og regioner kan styrke forskningsaktiviteter samt hvilke udfordringer og muligheder, der findes i sådan et samarbejde.
Læs om Forskning på Tværs
Traditionelt, og forankret i lovmæssige definitioner, er sygehusene forpligtiget til at initiere og bedrive forskning. Kommunerne er ikke tilsvarende forpligtet til initiering af forskning. I forlængelse heraf udspringer størstedelen af forskningen indenfor fysio- og ergoterapi fra universiteterne og sygehusene på trods af, at genoptræningen siden 2007 tiltagende har været lagt ud i kommunalt regi. Det skaber et paradoks, der medfører, at borgernær evidensskabelse mister et vigtigt bindeled. Det skyldes, at det er svært at identificere relevante videnshuller med en praksisorienteret effekt, når forskningskompetencerne er placeret langt fra der, hvor implementeringen foregår. Fremover er det derfor nødvendigt at fokusere mere på kommunalt initierede, praksisnære forskningsprojekter for at sikre bedre evidensbasering af det fysio- og ergoterapeutisk arbejde i både kommuner og regioner.
Projektet afdækker facilitatorer og barrierer for dannelsen af et tværsektorielt forskningsfællesskab og anvender en samskabende tilgang (co-creation) til at definere relevante og praksisnære forskningsprojekter, hvor de rette interessenter inddrages i design, planlægning samt eksekvering af forskningsprojekter.
Projektet består af følgende arbejdspakker:
1) Identifikation af facilitatorer og barrier for etablering af forskningsfællesskab
2) Samskabende workshops til definering af relevante og praksisnære forskningsprojekter
3) Specificering af udvalgte praksisnære forskningsprojekter og eksekvering af disse
3) Procesevaluering af arbejdsgange for etablering af tværsektorielt forskningsfællesskab
Projektet ledes af lektor Kim Ingwersen og postdoc Signe de Place Knudsen fra Sygehus Lillebælt, Vejle.
Tværsektorielt Forskningscenter Region Syddanmark bidrager hovedsageligt til arbejdspakke 3 og 4.
Projektet er finansieret af Region Syddanmark og Danske Fysioterapeuters Forskningsfond.
Projektledelse
Projektet ledes af Kim Gordon Ingwersen, lektor, Fysio- og Ergoterapi, Sygehus Lillebælt – Vejle Sygehus, Institut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk Universitet samt Signe de Place Knudsen, postdoc, Fysio- og Ergoterapi, Sygehus Lillebælt – Vejle Sygehus, Sundhedstjenesteforskning, Syddansk Universitet.
Samarbejdspartnere
Charlotte Overgaard, professor, Forskningsenheden for Sundhedsfremme, Syddansk Universitet, Institutleder, Institut for Sundhedstjenesteforskning.
Jemma Hawkins, professor, Centre for Development, Evaluation, Complexity and Implementation in Public Health Improvement (DECIPHer), Cardiff University, Cardiff, United Kingdom.
Mette Elkjær, Ph.d., Cand.cur., Centerleder, Tværsektorielt Forskningscenter Region Syddanmark.
Heidi Olesen, Ledende terapeut, Genoptræning – Kolding Kommune.
Hanne Kaagaard, Ledende terapeut, Genoptræning – Kolding Kommune.
Helene Fuglsang-Damgaard, Ledende terapeut, Genoptræning – Vejle Kommune.
Martha Michealsen, Ledende terapeut, Genoptræning – Billund Kommune.
Mette Mortensen, Ledende terapeut, Genoptræning – Vejen Kommune.
Renata Carlsen, Ledende terapeut, Genoptræning – Fredericia Kommune.
Vivi Ovesen, Ledende terapeut, Genoptræning – Middelfart Kommune.
Aswine Rasmussen, Chefterapeut Sygehus Lillebælt – Kolding Sygehus.
Kirsten Jones, Chefterapeut Sygehus Lillebælt – Vejle Sygehus.

Publiceringer forventes løbende i 2025-2028.