Skip til primært indhold

Projekt akut palliation

Beskrivelse af projekt

Projektet vil optimere indsatsen for døende patienter med behov for akut basal palliation. Dette gøres ved at implementere et koncept for basal palliation udviklet i Region Nordjylland og sammenligne denne indsats med standard behandling. Målgruppen er patienter, som enten indlægges i akutmodtagelsen på Esbjerg sygehus eller får besøg af den mobile akutmodtagelse i sit eget hjem.

Læs om Projektet akut palliation

Palliation indebærer en lindrende indsats til patienter, som er i deres sidste livsfase, dvs. et par dage til uger inden patienten dør. Den lindrende indsats består i at smertelindre og reducere stress i den sidste tid. I Danmark og andre lande er der to niveauer af palliation: Niveau 1 er basal palliation, som ydes til patienter med begrænset behov for palliativ behandling, hvilket er størstedelen af døende patienter i Danmark. Niveau 2 er specialiseret palliation, som ydes af sundhedspersonale med uddannelse inden for palliativ behandling til patienter med komplekse palliative behov.

De fleste patienter i Danmark foretrækker at dø derhjemme, men ofte transporteres de i deres sidste tid til en akutmodtagelse, hvor de pga. logistiske udfordringer sjældent bliver tilbudt at dø derhjemme. For at imødekomme patienters ønske om at dø i sit hjem er der tidligere blevet udviklet et koncept (Acute Basic Palliation Concept [ABPC]) om basal lindrende behandling til mennesker, der ønsker at dø i eget hjem.

Projektet vil implementere konceptet ABPC på Esbjerg sygehus og sammenligne denne palliative indsats med standard behandling.

Projektet er et observationelt kohorte- og interventionsstudie, som består af to faser. I den første fase indsamles data omkring patienter, som modtager standardbehandling. I den efterfølgende fase tilbydes patienterne basal palliation efter ABPC konceptet. De pårørendes opfattelse af, hvorvidt patienten havde en værdig død uden smerte bruges som sammenligningsgrundlag mellem de to faser i projektet.

Opstart af projektet var 4. november 2024, og det forventes at slutte i udgangen af 2025.

Projektledelse

Projektet ledes af Peter Biesenbach, klinisk lektor, Forskningsleder, Akutmedicinsk afdeling, Esbjerg og Grindsted sygehus samt Klinisk Institut, Syddansk Universitet


Samarbejdspartnere

Peter Biesenbach, lektor, Forskningsleder, Akutmedicinsk afdeling, Esbjerg og Grindsted sygehus samt Klinisk Institut, Syddansk Universitet

Line Laugesen, Akutmedicinsk afdeling, Esbjerg og Grindsted sygehus

Anders Brøns Møllekær, Klinisk lektor, Fælles Akutmodtagelse, Esbjerg og Grindsted sygehus samt Klinisk Institut, Syddansk Universitet

Lise Mondrup, Akutmedicinsk afdeling, Esbjerg og Grindsted sygehus

Mette Rahbek Kristensen, Akutmedicinsk afdeling, Esbjerg og Grindsted sygehus

Nanna Gregersen Brix, Akutmedicinsk afdeling, Esbjerg og Grindsted sygehus

Dorte Melgaard, Akut- og Traumecenter, Aalborg Universitetshospital samt Klinisk Institut, Aalborg Universitet.

Anne Lund Krarup, Akut- og Traumecenter, Aalborg Universitetshospital samt Klinisk Institut, Aalborg Universitet.

Mette Elkjær, centerleder, Tværsektorielt Forskningscenter Region Syddanmark.

Billede af Mette Elkjær

Mette Elkjær

Centerleder

Tværsektorielt Forskningscenter


79971181

Forventes publiceret i 2026.

APPFWU02V