Gå til indhold
Forsiden | Kontakt | Ledige job | For ansatte | Presse og nyheder | Web-TV | Besuchen Sie unsere deutsche Website Visit our English website |
Region Syddanmark logo, link til forsiden

Region SyddanmarkpilPresse og nyhederpilArtiklerpilFebruar 2021pil66.000 syddanskere bliver spurgt om deres sundhed

66.000 syddanskere bliver spurgt om deres sundhed

05-02-2021 | Af Jane Birch Larsen

Hvordan har du det? Det spørgsmål bliver 66.000 tilfældigt udvalgte syddanskere nu inviteret til at svare på i Danmarks største undersøgelse af borgernes sundhed og trivsel. Det er fjerde gang, at undersøgelsen gennemføres, og resultaterne bruges til at forbedre forebyggelse af sygdomme og styrke danskernes sundhed og trivsel – både på tværs af landet og i de enkelte regioner og kommuner.

Har du ofte ondt i ryggen? Ryger du? Føler du dig tit stresset eller ensom? Det er nogle af de spørgsmål, 66.000 tilfældigt udvalgte syddanskere bliver stillet, når de i disse dage modtager et spørgeskema i deres digitale postkasse eller per brev, hvis de ikke har en digital postkasse.

'Region Syddanmark og de 22 syddanske kommuner gennemfører nu for fjerde gang siden 2010 den store landsdækkende spørgeskemaundersøgelse ”Hvordan har du det?” i samarbejde med de øvrige fire regioner, Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed.

Undersøgelsen er den største af sin art i Danmark, og den giver et unikt billede af, hvordan danskernes sundhed og trivsel har udviklet sig gennem årene, og hvor i landet der er særlige udfordringer netop nu.

Hvert svar er vigtigt

Resultaterne af undersøgelsen bliver brugt til at forbedre forebyggelse af sygdomme og styrke danskernes sundhed og trivsel – på nationalt plan, men også lokalt i regionerne og kommunerne.

Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) opfordrer derfor alle de syddanskere, der får et spørgeskema i deres digitale eller fysiske postkassen, til at besvare det:

- For at få de mest brugbare resultater, er det vigtigt, at så mange som muligt udfylder spørgeskemaet. Med andre ord giver hvert eneste svar os en uvurderlig viden. Den viden kan vi bruge i arbejdet med at udvikle sundhedsvæsenet bedst muligt i de kommende år, og den giver os samtidig en god fornemmelse af, hvad der skal til for at øge livskvaliteten hos syddanskerne.

Resultater har sat gang i flere initiativer

Resultatet fra den seneste undersøgelse i 2017 viste, at det haltede med danskernes sundhed på flere områder. For eksempel havde over halvdelen af syddanskerne tit ondt i ryggen, og hver tredje unge kvinde følte sig ofte nervøs eller stresset. Undersøgelsen viste også, at 3 ud af 4 storrygere ønskede at holde op med at ryge.

På baggrund af undersøgelsens resultater er der de seneste år sat flere nye initiativer i gang både i Region Syddanmark og i de 22 syddanske kommuner, og Bo Libergren (V), formand for udvalget for det nære sundhedsvæsen, ser stor værdi i svarene fra syddanskerne:

- Undersøgelsen giver os en vigtig viden, og resultaterne har i høj grad været afsæt for den ambitiøse sundhedsaftale, som vi indgik sammen med de 22 kommuner i 2019. En aftale, hvor vi blandt andet samarbejder med kommunerne om at reducere antallet af unge, der ryger, og om at styrke den mentale trivsel hos de unge. De seneste undersøgelser viste jo desværre, at det går den forkerte vej med de unges trivsel, og det skal vi for alt i verden forsøge at rette op på.

Coronapandemi kan påvirke svarene

Coronapandemien vil uden tvivl komme til at præge syddanskernes svar i år. For eksempel har de stramme restriktioner betydning for, hvor meget danskerne er i kontakt med andre mennesker.

Alligevel er der bred enighed hos parterne bag undersøgelsen om at gennemføre. For både kommuner, regioner og staten har behov for data, der kan beskrive borgernes sundhed og trivsel – også under den aktuelle situation.

Resultaterne offentliggøres i foråret 2022 og bliver tilgængelige på hjemmesiden www.danskernessundhed.dk, hvor resultaterne fra de tre tidligere undersøgelser også kan findes.
Fakta

Spørgeskemaet ”Hvordan har du det?” er sendt til 300.000 danskere i deres e-Boks eller med postvæsenet – heraf er cirka 66.000 bosiddende i Region Syddanmark. Borgerne, der er fra 16 år og op, er tilfældigt udvalgte til at deltage i undersøgelsen, og det er frivilligt at deltage.

Syddanskere, der udfylder spørgeskemaet, deltager i lodtrækningen om en iPhone 12 og pengepræmier på op til 6.000 kr.

Læs mere om undersøgelsen på Region Syddanmarks hjemmeside

www.rsyd.dk/HvordanHarDuDet

Undersøgelsen gennemføres i et samarbejde mellem de fem regioner, Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed. Det sker efter en aftale mellem Danske Regioner, KL, Sundheds- og Ældreministeriet og Finansministeriet.


Siden er sidst opdateret 05-02-2021
Kontakt Region Syddanmark

Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap | Tilgængelighedserklæring