|
Introduktion til ansøgninger under Kreative Erhverv, herunder design
Vækstforum har modtaget i alt 6 ansøgninger på indsatsområdet for Kreative Erhverv, herunder design:
-
D2i – etablering og oprettelse af klyngeorganisation
-
Growth by Design
-
Growth Catalyst
-
Design Innovation
-
Design Business Boot Camp
-
Kreativitet og Iværksætteri

Ansøgninger om design
Ansøgning 1-5 tager blandt andet udgangspunkt i erfaringerne fra de nuværende aktiviteter i Design2innovate og er udviklet i et samarbejde mellem følgende økonomiske partnere, der har forskellige roller i de enkelte ansøgninger og delprojekter:
-
Design2innovate
-
Designskolen Kolding
-
Syddansk Universitet
-
Kolding Kommune
-
Capital of Children
Herudover har partnerne pt. underskrevne interesseerklæringer fra 32 virksomheder, der har udtrykt interesse for aktiviteterne i de fem ansøgninger, herunder ift. deltagelse i konkrete aktiviteter.
Ansøgning 1-4 adresserer udbredelse af designanvendelse i SMV’er på tværs af brancher i Region Syddanmark, mens ansøgning 5 adresserer styrkelse af iværksætteri blandt designstuderende.
Ansøgning 1 om opstart og etablering af en klyngeorganisation skal understøtte de øvrige aktiviteter på langt sigt samt udvikle en række nye aktiviteter. Med ansøgningen sættes der fokus på at udvikle projektet Design2innovate i de næste 2 år fra at være en projektorganisation bag en spirende klynge til at blive klyngeorganisation for en sammenhængende og markedsdreven designklynge med virksomhederne i front.
Ansøgning 2-4 indeholder en række forskellige typer aktiviteter (konkrete innovationsforløb, kompetenceudvikling, netværkstilbud mv.), der retter sig mod syddanske SMV’er på forskellige trin på designtrappen. Der er således forskellige aktiviteter til de syddanske SMV’er, afhængigt af hvor stor erfaring de har med at bruge design, jf. nedenstående figur.

Indsats for de kreative iværksættere
Den sjette ansøgning tager udgangspunkt i erfaringerne fra de nuværende iværksætteraktiviteter i projekterne Designandelen og Fremtidsfabrikken og er udarbejdet af følgende primære partnere:
-
Fremtidsfabrikken
-
Spinderihallerne
-
IDEA Entrepreneurship Center/SDU
-
Business Kolding
-
Kommunerne Svendborg, Vejle, Kolding, Faaborg Midtfyn, Langeland og Ærø
-
Ærø Turist- og Erhvervsforening
-
Turist- og Erhvervsforeningen Langeland
-
Væksthus Syddanmark
-
Erhvervsakademi Lillebælt
-
MakerLab
Denne ansøgning sigter primært mod at skabe øget vækst i de kreative virksomheder i Region Syddanmark, og projektet indeholder en række aktiviteter, der giver iværksætterne mulighed for kompetenceudvikling afhængigt af, hvilket udviklingsniveau virksomheden befinder sig på i.
Ifølge ansøger er dette projekt en del af en større indsats fra de primære partnere Spinderihallerne, Fremtidsfabrikken, Business Kolding og IDEA Entrepreneurship Centers side med flere projekter under overskriften Kreativitet & Forretning, der skal bidrage til at fremme innovation og vækst gennem de kreative erhverv. Projektpartnerne har i den sammenhæng oplyst, at de til Vækstforums ansøgningsfrist i marts forventer at søge om finansiering af projektet Kreativitet & Ledelse, hvis primære formål er at skabe øget vækst i SMV’er gennem styrkelse af ledelseskompetencer for kreativitet og innovation/design.
Projektet ”D2i - Designklyngeorganisation” er placeret i kategori A og indstilles til tilsagn.
Indstilling:
|
A: Tilsagn
Regionale erhvervsudviklingsmidler: 2.200.000 kr.
EU-Regionalfondsmidler (reservation): 2.100.000 kr.
|
Vækstforumsekretariatets beskrivelse af projektet:
|
D2i designklyngeorganisation er en af de fem ansøgninger på designområdet. Denne ansøgning handler om opstart og etablering af en klyngeorganisation, der skal understøtte de øvrige aktiviteter på langt sigt samt udvikle en række nye aktiviteter.
Med ansøgningen sættes der fokus på at udvikle projektet Design2innovate i de næste 2 år fra at være en projektorganisation bag en spirende klynge til at blive klyngeorganisation for en sammenhængende og markedsdreven designklynge med virksomhederne i front. Klyngeorganisationens primære opgaver skal være kontinuerligt at afdække virksomhedernes behov og matche dem med de muligheder klyngen tilbyder, sikre en smidig adgang til det øvrige regionale, nationale og internationale innovationssystem af relevans inden for forretningsområdet, tiltrække finansiering til udviklingsprojekter for virksomhederne samt udvikle nye udviklingsprojekter på områder og lokaliteter, der giver mening for virksomhederne.
Klyngeorganisationen vil på sigt enten være lead på eller partner i en lang række projekter og skal således sikre synergi på tværs af designklyngen samt indhente den nødvendige faglighed og viden i takt med, at behovene opstår i virksomhederne.
Samtidig indstilles det, at Vækstforum reserverer midler til, at projektet efter den 2-årige periode kan søge om medfinansiering til videreførelse af klyngeorganisationen, såfremt organisationen via en række vilkår kan sandsynliggøre, at den har udviklet sig til en markedsdreven klyngeorganisation.
|
Vækstforumsekretariatets sammenfattede vurdering og konklusion.
|
Projektet indstilles til tilsagn, fordi:
-
En markedsdreven og veludviklet klyngeorganisation vurderes at være afgørende for den langsigtede, strategiske udvikling af området og vil understøtte Vækstforums mål om at få flere virksomheder til at bruge design i deres strategi- og forretningsudvikling.
-
Projektet vurderes at kunne støtte op om effektskabelsen i de øvrige projekter på området, herunder ift. at skabe en samlet indgang for virksomhederne og formidling af muligheder og aktiviteter på området i Region Syddanmark og andre steder.
-
En ny analyse understøtter, at klynger medvirker til at skabe innovation i flertallet af de deltagende virksomheder.
Det bemærkes, at projektet ikke er effektvurderet, idet der er tale om støtte til udvikling af en organisation. Projektet vil skulle indsende ny ansøgning til Vækstforum fsva. udmøntning af den reserverede ramme fra den Europæiske Regionalfond i 2017.
|
Hovedaktiviteter:
|
Output/leverancer:
|
Resultater / effekter på kort og på langt sigt:
|
Organisering og Governance
Etablering af Designklyngens organisering og struktur, herunder vedtægter, betjening af bestyrelse, generalforsamling og dialoggruppe samt udarbejdelse af løbende strategi- og handlingsplaner.
Businessplan
Udarbejde en forretningsplan/businesscase, der understøtter driften af Designklyngens aktiviteter herunder via medlemsfinansiering eller kontingent
Markedsføring og PR
Opbygning og etablering af Designklyngens webplatform samt være aktiv og synlig på sociale medier.
Designklynge - virksomhedsbetjening
Afdækning af virksomhedernes behov (indledningsvist og løbende), samt udarbejde et ydelseskatalog med udgangspunkt i virksomhedsbehov
|
Implementeret en ny organiseringsstruktur, herunder bestyrelse og generalforsamling samt tilpasning af foreningens vedtægter.
Implementeret en tydelig governancestruktur, herunder arbejdsdeling mellem bestyrelse, klyngeorganisation, klyngedirektør, projektpartnere og medlemmer.
Udarbejdet en behovsundersøgelse blandt regionens virksomheder og etablering af dialoggrupper blandt virksomheder.
Sikret ejerskab fra private virksomheder, herunder repræsentation i bestyrelsen.
Udarbejdet skriftlig strategi og handlingsplan for en markedsdreven klynge.
Udarbejdet en forretningsplan/businesscase, der understøtter drift af klyngeorganisationen.
Ydelseskatalog med udgangspunkt i virksomhedernes (medlemmernes) behov.
Senest 1. januar 2017 indgået bindende aftale om betalende medlemskab fra minimum 60 private virksomheder.
Ved udgangen af 2016, har D2i - klyngeorganisationen opnået såkaldt guldklyngecertificering.
|
Klyngeorganisationen skal ses som et nødvendigt redskab, der understøtter effektskabelse i aktuelle konkrete projektaktiviteter og skaber synergier på tværs af aktiviteter. Derudover udgør klyngeorganisationen den nødvendige samarbejdsinfrastruktur for udvikling af sammenhængende fremtidige indsatser på designområdet med udgangspunkt i virksomhedernes behov.
På kort og især på længere sigt understøtter klyngeorganisationen:
-
Øget omsætning
-
Øget produktivitet og værdiskabelse
-
Øget eksport
-
Flere arbejdspladser
|
Ansøger og parter:
|
Ansøger
1. Foreningen Design2innovate, Kolding, CVR: 33548737
Økonomiske partnere
2. Designskolen Kolding, Kolding Kommune, CVR-P: 1003827440
3. Syddansk Universitet, CVR: 29283958
4. Kolding Kommune, Kolding Kommune, CVR: 29189897
5. Capital of Children, Billund Kommune, CVR: 34087512
Andre
32 virksomheder har pt. underskrevet at interessere sig for og støtte op om aktiviteterne i de 5 ansøgninger på designområdet, herunder ved deltagelse i konkrete aktiviteter.
|
Økonomi:
|
Samlet budget: 2.750.000 kr.
Regionale erhvervsudviklingsmidler: 2.200.000 kr.
Egenfinansiering: 550.000 kr.
|
Indstilling
Formandskabet indstiller,
-
at Vækstforum indstiller til regionsrådet, at projektet modtager tilsagn fra de regionale erhvervsudviklingsmidler afsat i 2015 på 2.200.000 kr. – bevillingen kan maksimalt udgøre 80 % af de godkendte støtteberettigede udgifter.
-
at Vækstforum reserverer en ramme på maksimalt 2.100.000 kr. fra den Europæiske Regionalfonds prioritet 1 b til medfinansiering af klyngeorganisationens drift i perioden 1. maj 2017 - 1. maj 2020. Reservation kan udmøntes af Vækstforum, hvis klyngeorganisationen har opnået nedenstående resultater i perioden 1. april 2015 - 30. april 2017:
-
Implementeret en ny organiseringsstruktur, herunder en bestyrelse, der sikrer at den reelle beslutningskompetence ligger hos private virksomheder.
-
Implementeret en tydelig governancestruktur.
-
Udarbejdet en behovsundersøgelse blandt regionens virksomheder
-
Udarbejdet en skriftlig strategi og handlingsplan for en markedsdreven klynge, der er godkendt af Design2innovates bestyrelse.
-
Udarbejdet en forretningsplan/businesscase, der understøtter den fremtidige drift af klyngeorganisationen.
-
Udarbejdet et ydelseskatalog, der opfylder medlemmernes behov
-
Senest 1. januar 2017 indgået bindende aftale om betalende medlemskab fra minimum 60 private virksomheder, der sikrer private indtægter for minimum 50 % af driften af klyngeorganisationen i perioden 1. maj 2017 til 1. maj 2020.
-
Ved udgangen af 2016, har D2i opnået såkaldt klyngeguldcertificering.
-
at det forudsættes, at projektets økonomiske partnere forpligter sig til at støtte op om udviklingen af netværkssamarbejdet på designområdet ved aktivt at tage medansvar for opstart og etablering af D2i – Designklyngeorganisationen.
|