Gå til indhold
Forsiden | Kontakt | Ledige job | For ansatte | Presse og nyheder | Web-TV | Besuchen Sie unsere deutsche Website Visit our English website |
Region Syddanmark logo, link til forsiden

Region SyddanmarkpilPresse og nyhederpilArtiklerpilArtikelarkivpilNyheder 2014pilOktober 2014pilCenter for Senhjerneskade i Kolding nomineret til national arbejdsmiljøpris

Center for Senhjerneskade i Kolding nomineret til national arbejdsmiljøpris

04-11-2014 | Af Mira Borggreen

På Center for Senhjerneskade i Kolding har en målrettet indsats på arbejdsmiljøområdet resulteret i langt færre arbejdsskader og større tryghed for både medarbejdere og borgere. De flotte resultater er nu blevet anerkendt med en nominering til Arbejdsmiljørådets ArbejdsmiljøPris 2014.

Hvor medarbejderne tidligere var belastede af at skulle løfte borgerne på Center for Senhjerneskade i Kolding, har en mangeårig indsat nu betydet, at der er loftslifte i alle lejligheder og forflytningsvejledninger for hver enkelt borger.

- Nomineringen viser, at det målrettede arbejde, vi gør for at forbedre arbejdsmiljøet til glæde for både medarbejdere og borgere, er både vigtigt og kan være til inspiration for andre. Det kan vi godt være stolte af, siger Christian Schacht-Magnussen, der er driftsdirektør på regionens socialområde.

Center for Senhjerneskade er et af Region Syddanmarks specialiserede sociale centre, hvor målgruppen er voksne mennesker over 18 år.

Glade for nominering

Den 30. oktober blev det offentliggjort, at Center for Senhjerneskade er nomineret til årets ArbejdsmiljøPris 2014 i kategorien Muskel-skeletpåvirkninger. Centerleder Heidi Lindberg Jensen er glad for nomineringen:

- Vi er utrolig stolte over nomineringen, der på en flot måde anerkender den store indsats, vi har gjort de seneste år på området. Med et professionelt og velstruktureret forflytningskoncept kan vi nu sikre effektive, værdige, sikre og trygge forflytninger og derigennem skabe rammen for den enkelte borgers gode liv, siger hun.

Et langt sejt træk

I starten af 1990’erne havde sikkerhedsrepræsentanterne på centeret travlt med at registrere arbejdsskader forårsaget af løft af borgerne. Centret havde i 1987 fået én stålift, der skulle medbringes til borgernes lejligheder på centret, hvis medarbejderne skulle bruge hjælp til at løfte borgerne. Derudover havde medarbejderne ikke mobiltelefoner, så tit og ofte var det hurtigere og nemmere at løfte borgerne selv, end at hente hjælp eller en lift. Det førte til mange arbejdsskader.

I slutningen af 1990’erne blev der dannet et forflytningsteam. Målet var at gøre medarbejderne opmærksomme på de gældende retningslinjer, så man kunne forebygge arbejdsskader som følge af uhensigtsmæssige forflytninger.

Fast del af arbejdet

Sidenhen er der blevet lavet kompetencebeskrivelser for forflytningsvejlederne, hvor vejledernes funktioner og ansvarsområder fremgår – og selve konceptet er blevet struktureret og finpudset hen ad vejen. Blandt andet bliver konceptet fremhævet ved ansættelsessamtaler, og det er blevet en fast del af introen til nye medarbejdere.

I 2012 blev det besluttet, at forflytningskompetencen skulle bredes ud til flere medarbejdere for at skærpe opmærksomheden på vigtigheden af den gode forflytning. Derfor besluttede ledelsen - på trods af den uddannelsesmæssige omkostning - at forflytningsvejleder-funktionen skulle gå på rotation blandt medarbejderne hvert andet år. Dermed blev der flere ”bærere” af den gode forflytningskultur, og der er i dag et stort samarbejde omkring forflytninger på tværs af hele afdelingen i Kolding.

Den gode flytning

I løbet af de seneste 20 år er det arbejdsmiljømæssige fokus gået fra at registrere og konstatere, at der var forflytningsskader, til systematisk at forebygge, analysere og lære af forflytningsskader.

- Medarbejderne løfter med det nye forflytningskoncept ikke længere borgerne, og de udtaler selv, at de tydeligt mærker forskellen. Arbejdsmiljørepræsentanterne har også fået langt færre arbejdsskader, der skal registreres, siger Heidi Lindberg Jensen.
 
Fakta

- Det er niende gang ArbejdsmiljøPrisen uddeles for Danmarks bedste arbejdsmiljøindsatser.
- Center for Senhjerneskade i Kolding er nomineret i kategorien ”Muskelskeletpåvirkninger”, sammen med Aarhus Universitetshospital og Tandplejen i Helsingør Kommune.
- ArbejdsmiljøPrisen uddeles 27. november 2014 på Crowne Plaza i København.
 


Siden er sidst opdateret 04-11-2014
Kontakt Region Syddanmark

Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap | Tilgængelighedserklæring