Gå til indhold
Forsiden | Kontakt | Ledige job | For ansatte | Presse og nyheder | Web-TV | Besuchen Sie unsere deutsche Website Visit our English website |
Region Syddanmark logo, link til forsiden

Debatmøde på Ærø

Thyge Nielsen, V, der er formand for det præhospitale udvalg i Region Syddanmark slog fast på debatmødet, at Ærø Sygehus har en fremtid. Foto: Jakob Fynsk
Debatmøde om fremtiden for Ærø Sygehus

19-03-2014 | Af Mira Borggreen

Mandag den 17. marts 2014 var 150 interesserede og debatlystne ærøboere mødt op til debatmøde om Ærø Sygehus’ fremtid.

Den forventningsfulde summen var tydelig, da 150 ærøboere og ansatte fra øens sygehus var mødt op til debatmøde på Det Gamle Værft på Ærøskøbing havn. Arrangementet blev afholdt af Fyns Amts Avis. Formålet med mødet var at diskutere fremtiden for Ærø Sygehus. For selvom Odense Universitetshospital, Svendborg Sygehus for nylig har justeret på blandt andet sengeantallet og rammerne for laboratoriet, så er der ingen tvivl i regionen om, at Ærø Sygehus har en fremtid.
 
Debatten, der løb over et par timer, var livlig og der blev diskuteret emner som efterbehandling på Ærø, øens præhospitale dækning og justeringer af sengepladser på sygehuset fra 15 i 2013 til 12 i 2014.
 
I løbet af debatten slog Thyge Nielsen, V, der er formand for det præhospitale udvalg i Region Syddanmark, dog fast, at Ærø Sygehus har en fremtid, men, at den er afhængig af debattens fremtidige fokus.
 
- Den bedste måde, hvis I vil have lukket Ærø Sygehus er, at I bliver ved med at snakke skidt om det. I kan i stedet sikre sygehusets fremtid ved at bakke op om og bruge sygehuset. 45 procent af alle ærøboere, der var indlagt i 2013 var faktisk indlagt på Ærø Sygehus, sagde Thyge Nielsen, V, der er formand for det præhospitale udvalg i Region Syddanmark.

Oplæg fra panelet

Til at sparke debatmødet i gang, holdt ledende overlæge med ansvar for Ærø Sygehus, Søren Jacobsen et oplæg, hvori han slog fast, at de justeringer Ærø Sygehus har lavet i 2014 er sket ud fra en faglig vurdering. Belægningen på sygehuset var helt nede på 55 procent i 2013, og det var for lavt. Med justeringen fra 15 til 12 senge sikres en belægningsprocent på mellem 75-80 procent.
 
Derefter talte OUH-direktør Peter Fosgrau om den generelle effektivisering, sygehusene står overfor. Han understregede, at beskæringerne ikke er lavet, fordi nogle vil være onde mod Ærø Sygehus, men at det sker på grund af den generelle stigning i efterspørgsel på behandling på sygehusene. Der bliver flere ældre, og endnu flere behandlingsmuligheder. Dertil kommer de to procent, som alle sygehuse bliver pålagt af staten at effektivisere for årligt.

Livlig debat

Efter oplæggene gik den egentlige debat i gang. Debatpanelet bestod foruden Thyge Nielsen af borgmester Jørgen Otto Jørgensen, (S), og Sygehusforeningen Ærøs formand, Lars Ole Gjesing. Debatten blev styret af chefredaktør på Fyns Amts Avis, Troels Mylenberg.

Debatten blev løbende krydret med indlæg fra berørte borgere og ansatte på sygehuset, der delte egne oplevelser og stillede spørgsmål til panelet.

Formanden for Sygehusforeningen Ærø, Lars Ole Gjesing, luftede under mødet sin bekymring for, at Ærø Sygehus var på vej ud i en nedadgående spiral, hvor patienter og behandlinger flyttes til Fyn og dernæst skæres personalet væk, fordi patientgrundlaget er væk.

De samme tanker gjorde flere i publikum sig, og de undrede sig over, at regionen i deres øjne kun tænkte i kroner og øre, når snakken faldt på Ærø Sygehus. Her var svaret fra Thyge Nielsen klart:

- Hvis vi kun tænkte i økonomi, så havde I ikke et sygehus mere. For to år siden valgte vi i regionsrådet at lukke kirurgisk afdeling på Ærø Sygehus, fordi det ikke var fagligt forsvarligt at opretholde den. Men der var stadig fagligt belæg for at beholde den medicinske afdeling, og derfor har vi stadig en akutmodtagelse på Ærø. For regionsrådet har det været vigtigt, at bevare Ærø Sygehus som et akutsygehus med en akutmodtagelse, der kan foretage mindre behandlinger og stabilisere patienter, som skal sendes videre til Svendborg eller Odense. Samtidig har vi i forbindelse med nedlæggelsen af det kirurgiske afsnit arbejdet hårdt på at sikre jeres præhospitale beredskab, så der altid er en ambulance på øen. Så det sygehus I har i dag, er resultatet af en klar politiske beslutning, og den står jeg ved.


Siden er sidst opdateret 24-03-2014
Kontakt Region Syddanmark

Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap | Tilgængelighedserklæring