I henhold til speciallægeoverenskomstens § 4 udarbejder regionen en samlet planlægning for tilrettelæggelsen af den ambulante speciallægebetjening i regionen.
Regionens udkast til praksisplan forelægges samarbejdsudvalget, og udvalget kan meddele regionen bemærkninger hertil. De lægelige medlemmer af samarbejdsudvalget kan fremsætte bemærkninger til udkastet til praksisplan, og disse forelægges regionsrådet sammen med udkastet til praksisplan.
Med henblik på at udarbejde et udkast til praksisplan for specialet psykiatri har der været nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter fra psykiatrisk speciallægepraksis, fra den sygehusbaserede psykiatri, fra almen praksis samt regionens psykiatristab og sundhedsstab.
Arbejdsgruppens udkast har været forelagt Samarbejdsudvalget vedr. Speciallægehjælp på møde den 25. september 2012. Eventuelle bemærkninger fra samarbejdsudvalget vil blive forelagt Sundhedssamordningsudvalget under behandlingen af dagsordenpunktet.
Planudkastet er bygget op med en beskrivelse af specialet og en beskrivelse af den ambulante speciallægebetjening i henholdsvis speciallægepraksis og på ambulatoriet.
Først følger en beskrivelse og vurdering af den eksisterende kapacitet inden for området, herunder en række forhold som indvirker på kapaciteten.
Dernæst følger en beskrivelse og vurdering af det faglige samarbejde mellem praktiserende psykiatere og det øvrige sundhedsvæsen, først og fremmest i forhold til den sygehusbaserede psykiatri og almen praksis. Specielt fokuseres der på arbejdsdelingen.
Efterfølgende er der en beskrivelse og vurdering af det sammenhængende sundhedsvæsen. Specielt vurderes det, hvorvidt der er sammenhæng i den hjælp og behandling, der ydes i primær- og sekundærsektoren i relation til psykiatriske patienter.
Afslutningsvis er der en beskrivelse og vurdering af kvalitetsudvikling, kvalitetssikring og servicemål i praksis.
I praksisplanen er der en række konkrete anbefalinger indenfor hver af de ovenfor nævnte hovedområder. Nedenfor vil nogle af disse blive omtalt.
Arbejdsgruppen konstaterer, at der ikke er nogen synlig sammenhæng mellem kapacitet og ventetid. Bl.a. som følge heraf peges der ikke på en udvidelse af kapaciteten, selvom der - udtrykt ved ventetiden - er pres på området.
På baggrund af et af regionen udmeldt besparelseskrav på 2 mio. kr. inden for specialet, har arbejdsgruppen konkret peget på,
-
at speciallæge Niels Kjeldsen-Kraghs fuldtidspraksis i Odense nedlægges ved lejlighed,
-
at en ophørt deltidspraksis ikke genopslås, samt
-
at ændringen af en 1. delepraksis samt 1. praksis med generationskifteaftale pr. 1. januar 2012 til 2. enmandspraksis vil betyde en besparelse.
Samtidig anbefaler arbejdsgruppen, at der sker en overflytning af kapacitet fra Fyn til det Vest - og Sønderjyske område. Konkret anbefales det, at det kan ske i takt med, at der nedlægges delepraksis på Fyn.
På baggrund af et - for nogle psykiatripraksis vedkommende - forholdsvis ensidigt udbud af psykiatriske behandlingsmetoder anbefaler arbejdsgruppen, at der geografisk arbejdes med at sikre den enkelte patient en mere bred vifte af psykiatriske behandlingstilbud i psykiatripraksis.
Arbejdsgruppen har arbejdet meget med at få nærmere defineret patientmålgruppen for de praktiserende psykiatere. Arbejdsgruppen er nået frem til, at samarbejdet mellem de involverede parter på området kræver en mere klar opgavefordeling, end tilfældet er i dag. På den baggrund anbefales det, at der i planperioden arbejdes med at præcisere målgruppen for behandlingstilbuddet hos henholdsvis praktiserende læge, praktiserende speciallæge og den sygehusbaserede psykiatri.
For at sikre bedst mulig kontinuitet til trods for behandlerskift skal samarbejde og gensidig information mellem behandlerne styrkes. På den baggrund anbefaler arbejdsgruppen, at der arbejdes på at udfærdige patientforløbsprogrammer, der i forlængelse af målgruppedefinitionen beskriver kommunikation og informationsudveksling i forbindelse med patienters overgang mellem forskellige behandlere i et behandlingsforløb. I den forbindelse er det vigtigt også at indtænke kommunerne med henblik på den sideløbende sociale indsats for en stor del af målgruppen.
For patienterne er det af afgørende betydning, at der er sammenhæng i den hjælp og behandling, der ydes i primær- og sekundærsektoren. I den forbindelse er kommunikation mellem sektorerne vigtig. Arbejdsgruppen skal på den baggrund anbefale, at der sikres fælles retningslinjer for informationsudveksling mellem sektorerne herunder fastlagte standarder for henvisninger, svar på henvisninger, udskrivningsmeddelelser og deling af behandlingsplaner.
Ud fra ovenstående anbefaler arbejdsgruppen, at der nedsættes en central instans med deltagelse af almen praksis, speciallægepraksis og den sygehusbaserede psykiatri. Opgaven kan eventuelt placeres hos regionens specialeråd for psykiatri i forhold til de behandlingsrettede beskrivelser.
Endvidere anbefales det lokale samarbejde styrket ved,
-
at udbygge det allerede eksisterende samarbejde mellem de psykiatriske afdelinger og praksiskonsulenten, samt
-
at tilknytte en repræsentant for områdets speciallægepraksis med henblik på formaliseret samarbejdsforum.
Region Syddanmark har taget initiativ til at undersøge mulighederne for etablering af et forsøgsprojekt, der tager sigte på at løse nogle af de problemer, som de lange ventetider til behandling hos praktiserende psykiatere afstedkommer. Arbejdsgruppen skal anbefale, at der iværksættes en forsøgsordning i Odense Kommune, hvor det nærmere undersøges, hvorvidt de praktiserende læger kan anvende de praktiserende psykiatere mere aktivt, således at de kan henvise en nærmere defineret gruppe af patienter til en hurtigere udredning med råd og vejledning til eventuelt videre behandling i eget regi.
Endelig har arbejdsgruppen fremsat forslag, som i planperioden vil sætte fokus på kvalitetsudvikling og kvalitetssikring inden for praksisområdet.
Implementeringen af praksisplanen forventes ikke at medføre yderlige udgifter inden for området.
Planen med eventuelle bemærkninger vil efter forelæggelse for Sundhedssamordningsudvalget blive efterfulgt af politisk behandling i regionsrådet. Herefter sendes planen i høring hos specialets samarbejdspartnere. Planen forelægges efter endt høringsrunde regionsrådet til endelig stillingtagen.