|
Den nuværende overenskomst for de praktiserende læger har været gældende siden april 2011 og er aftalt for 2 år. Der indledes derfor nu forhandlinger mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) og Praktiserende Lægers Organisation (PLO). Parterne mødes første gang den 25. september 2012, og der er aftalt 3 møder frem til den 8. november 2012. Parterne har udvekslet kravsbreve, og den 19. september 2012 udtager RLTN kravene.
Det forventes fra RLTN´s side, at det bliver svære forhandlinger. Baggrunden her for er bl.a., at Danske Regioner før sommerferien meddelte PLO, at lægernes kollektive overskridelse af økonomiprotokollatet i overenskomsten vil medføre reduktion af reguleringsprocenten.
Ny honorarmodel
Ved indgåelsen af den nuværende overenskomst blev det besluttet, at parterne i overenskomstperioden skulle udarbejde en ny honorarmodel for almen praksis. Hovedfokus var, at en betydelig andel af lægernes honorarer skulle komme fra basishonoraret og en tilsvarende lavere andel fra ydelseshonorarerne. Derudover var et fokus forenkling af honorarsystemet i retning af betydeligt færre forskellige ydelser.
Honorarprojektet er endnu ikke færdigt, men der har været afholdt sidste møde i den fælles arbejdsgruppe. Resultatet er, at der ikke er fundet een model, der kan opnås enighed om, og Danske Regioner kan heller ikke pege på en tilfredsstillende model.
PLO har forholdt sig relativt skeptisk til projektet, bl.a. fordi der ikke lægges op til økonomisk kompensation til de læger, der vil tabe på en omlægning af honorarasystemet samt pga. en stigende bekymring fra lægernes side for opgaveglidning fra andre dele af sundhedsvæsenet.
Der er således ikke kommet en fælles model ud af honorarprojektet, kun enkeltstående forslag.
Derudover er der gennemført et pilotprojektet på Bornholm med ovenstående fokuspunkter som omdrejningspunkt. Erfaringerne fra pilotprojektet har været, at kun få læger har lavet egentlige omlægninger i deres arbejde. Der har ikke været noget fald i antal konsultationer eller stigning i antal henvisninger.
Kravsoplæg fra RLTN
I det følgende listes RLTN´s hovedpunkter til en ny overenskomst:
- RLTN ønsker, at almen praksis udgør en integreret del af det samlede sundhedsvæsen og er underlagt de samme rammebetingelser som det øvrige sundhedsvæsen.
- Udgangspunktet for fornyelsen af aftalen om almen praksis er, at der skal skabes rum til at løse nye opgaver og indfri de sundhedspolitiske målsætninger inden for den eksisterende økonomiske ramme via styrket kvalitet, produktivitetsforbedringer og prioritering af kerneopgaven.
- RLTN´s overordnede krav er, at regionerne får adgang til de fornødne planlægnings- og styringsredskaber for at kunne sikre sammenhængende sundhedstilbud af høj kvalitet, lægedækning i hele landet, effektiv ressourceudnyttelse og budgetsikkerhed.
- Det er fortsat målet for RLTN at indfri anbefalingerne fra Regeringens Akutudvalg, bl.a. om større integration mellem lægevagt og skadestue.
- Hver lægepraksis skal være direkte og individuelt forpligtet til at følge faglige retningslinjer og aftaler m.v. om arbejdsdeling og samarbejde, herunder forløbsprogrammer og sundhedsaftaler mellem regionen og kommunerne i regionen.
- Det skal tydeliggøres, hvad der er indeholdt i basisfunktionen, som skal varetages i samtlige lægepraksis, og som danner udgangspunkt for den samlede honorering af den enkelte lægepraksis, eksempelvis medicinhåndtering. Patientens behov skal være det sundhedsfaglige omdrejningspunkt for klinikkens indsats. Regioner og kommuner er indstillet på at drøfte prioritering og afgrænsning af arbejdsopgaverne set i lyset af kerneopgaven for almen praksis.
- Hovedkravet til kvalitetsudvikling i løbet af de kommende år er, at Den Danske Kvalitetsmodel skal implementeres i almen praksis ud fra samme principper som den akkrediteringsordning, der gælder for sygehusene.
- RLTN ønsker, at der sker en systematisk efteruddannelse af den enkelte læge. I dag er der udelukkende tale om et frivilligt tilbud til lægerne om efteruddannelse indenfor det, de selv finder behov for.
- Der skal være større gennemsigtighed og data tilgængelige. Lægerne skal som leverandører af sundhedsydelser stille oplysninger til rådighed for de ansvarlige sundhedsmyndigheder om aktiviteter, henvendelsesårsag, viderehenvisninger, patienttilfredshed m.v., herunder data, der kan belyse efterlevelse af aftaler om koordinering og samarbejde og både på praksisniveau og aggregeret niveau.
- Regionerne skal have bedre mulighed for at reagere direkte og iværksætte sanktioner over for læger, der ikke opfylder basisforpligtelserne, leverer en utilstrækkelig kvalitet eller på anden vis ikke lever op til forudsætningerne i aftalen.
- RLTN har en klar forventning om, at der bliver etableret et sikkert grundlag for økonomistyring af sektoren.
- Arbejdsdagen i lægepraksis skal tilrettelægges med udgangspunkt i patienternes behov, fx ved at flere undersøgelser klares samme dag.
- Den samlede honorarmodel skal ændres, så de økonomiske incitamenter i højere grad understøtter de sundhedspolitiske målsætninger herunder styrket fokus på populationsansvar, kvalitetsudvikling og koordinering af sammenhængende patientforløb.
- Automatikken i den nuværende reguleringsordning skal ophøre, således at der ikke sker yderligere reguleringer end de aftalte efter eventuelt udløb af en given aftaleperiode.
Kravsoplæg fra PLO
Hovedpunkterne i PLO´s kravsoplæg er:
- PLO har en forventning om, at ”ressourcer følger opgaver og arbejdsbyrde,” hvilket betyder, at økonomitilførslen i den kommende overenskomst bør tage højde for, at der kan skabes den fornødne kapacitetsudvidelse i almen praksis, der muliggør den forventede udvikling i det samlede sundhedsvæsen.
- Det er forventningen, at de alment praktiserende læger bevarer realindkomsten i den kommende overenskomstperiode.
- Det ligger allerede nu klart, at der ikke vil være opbakning blandt de praktiserende læger til væsentlige ændringer i honorarstrukturen, uden at dette følges af ny økonomi.
- PLO finder det hensigtsmæssigt, at den centralt aftalte overenskomst kommer til at fastlægge rammer for akutbetjeningen på en sådan måde, at der i alle regioner etableres ordninger svarende til akutaftalen fra Region Midtjylland.
- Højere honorarer i lægevagten.
- PLO ønsker, at honorar for at eftersende skriftlig/elektronisk dokumentation efter at have leveret en ydelse (sygebesøg eller konsultation/telefonkonsultation) til en borger, der enten bor på plejehjem eller behandles af hjemmesygeplejen fremover skal kunne afregnes via regionernes afregningssystem, selv om udgiften afholdes af den enkelte kommune.
- Der er behov for større ensartethed i kommunernes tilbud indenfor forebyggelses- og genoptræningstilbud.
- Kommunerne bør spille en mere aktiv rolle i forbindelse med at skabe rammer for en bedre lægedækning og fremme rekrutteringen af nye praktiserende læger ved at understøtte ægtefællejobs og mulighed for børneinstitutionspladser mv.
- Der bør ske en revision af den fælles vejledning om kommunalt-lægelige udvalg og der bør på relevante områder indgås rammeaftaler, som kan bringes til at gælde i de enkelte kommuner efter behandling og enighed i de kommunalt-lægelige udvalg.
- PLO ønsker, at regionerne som en del af overenskomst for almen praksis forpligter sig til:
- at der i alle regioner etableres en central visitationsenhed, som almen praksis kan henvise patienter til i forbindelse med sygehusindlæggelse,
- at alle regioner giver almen praksis adgang til at rekvirere relevante diagnostiske undersøgelser direkte i det regionale sygehusvæsen,
- at alle regionale sygehuse og de privathospitaler, som regionerne har aftale med, sender korte og relevante epikriser i elektronisk form til almen praksis umiddelbart efter udskrivelse eller ambulante kontakter,
- at alle regioner etablerer formelle rammer for specialistrådgivning til almen praksis fra både sygehuslæger og praktiserende speciallæger,
- at alle regioner stiller en akut, telefonisk rådgivningsfunktion vedr. børne- og ungepsykiatri til rådighed for de praktiserende læger,
- at alle regioner etablerer procedurer omkring dosisdispensering, så det sikres, at sygehusene efterlever den gældende vejledning om implementering af dosisdispensering, når der under en patients indlæggelse eller under ambulant behandling er foretaget ændring af medicinordination, og dette har konsekvenser for patientens igangværende dosisdispensering.
Udvalget vil løbende blive orienteret om status på overenskomstforhandlingerne.
Afdelingschef Frank I. Jensen vil på mødet gennemgå hovedpunkterne i de kommende overenskomstforhandlinger. |