Gå til indhold
Forsiden | Kontakt | Ledige job | For ansatte | Presse og nyheder | Web-TV | tysk flag engelsk flag |

Region SyddanmarkTil forsiden

Første spadestik til Livsrum Vejle

Kræftpatient Karen Vinderslev, der tog det første spadestik sammen med regionsrådsformand Carl Holst (V). Fotograf: Charlotte Dahl.
Første spadestik til Livsrum Vejle

20-06-2012 | Af Mira Borggreen

20. juni tog kræftpatient Karen Vinderslev det første spadestik til Vejles nye kræftrådgivning Livsrum. Livsrum Vejle er blevet til i et samarbejde mellem Region Syddanmark, Kræftens Bekæmpelse og Realdania og er en af syv nye kræftrådgivninger i Danmark.

Livsrum Vejle er en ny kræftrådgivning, der kommer til at ligge i naturen mellem skoven og Vejle Sygehus. Det nye hus forventes at stå færdigt i 2013.

Formålet med projektet Livsrum er at give patienter og pårørende et frirum, hvor de kan komme forbi til en kop kaffe og en snak. I rådgivningen kan de besøgende møde de frivillige, tale med professionelle rådgivere og deltage i forskellige aktiviteter.

Udover formand fra Kræftens Bekæmpelse Frede Olesen, projektleder Marianne Kofoed fra Real Dania, Niels Nørgaard Pedersen, administrerende direktør for Sygehus Lillebælt, knyttede regionsrådsformand Carl Holst (V) også et par ord til byggeriets start.

- Visionen bag den nye kræftrådgivning er klar. Vi vil skabe et hus, der kommer til at favne de ønsker, som netop personale og brugere har stillet. Et hus, der kan give rum til den enkelte og den svære situation, som følger med kræftdiagnosen. Og det nye Livsrum ligger fint i tråd med regionens sygehusplan, hvor Vejle Sygehus får rollen som specialsygehus med særligt fokus på kræftbehandling. Etableringen af Livsrum er et konkret og meget synligt bidrag til denne vision, sagde Carl Holst (V).

Kræftpatient Karen Vinderslev ser mange muligheder i det nye hus:

- Jeg er sikker på, at det nye hus kommer til at betyde rigtig meget for både patienter og pårørende, især fordi det ligger så tæt på sygehuset. Som patient kan man så gå direkte fra behandling over og få en kop kaffe eller en snak med en af rådgiverne. Man kan selvfølgelig også tale med personalet på sygehuset, men de forholder sig mest til selve behandlingen og sygdommen. Rådgiverne har et andet blik på kræft og det at leve med sygdommen, og de kan give en anden form for støtte og omsorg.

Følelsen af at være hjemme

Ideen bag Livsrum Vejle er at skabe et hus, der byder patienter og pårørende velkommen med både lys, en følelse af hjemlighed og en duft af skovbund.

Den nye kræftrådgivning kommer til at ligge på Beriderbakken 9 – en skovklædt skrænt tæt på Vejle Sygehus kræftafdeling. Huset bliver ifølge Kræftens Bekæmpelse beklædt med naturmaterialer, så det harmonerer med den naturskønne Grejsdal, som grunden grænser op til. Bygningen bliver bygget i flere planer og får en solfyldt tagterrasse øverst. I rådgivningen vil der være rum til både samvær i fællesarealerne og eftertanke i et roligt hjørne, og på en sommerdag vil besøgende kunne lugte mosset og barken fra skoven bagved.

Kræftens Bekæmpelse og Realdania vil hen over de næste år bygge nye kræftrådgivninger i Næstved, Aalborg, Herning, Vejle, Odense, Roskilde og Herlev.

Engelsk inspiration

Den nye kræftrådgivning i Vejle kommer også til at huse Sygehus Lillebælts palliative rehabiliteringscenter. Det sker for at kunne tilbyde kræftpatienter et ambulant dagstilbud, som man kender det fra bl.a. England.

Projekt Livsrum er inspireret af de engelske Maggie's Centres, som netop ligger tæt på hospitalernes kræftafdelinger. Maggie Keswick Jencks var havearkitekt og døde i 1995 af brystkræft. Maggie-centrene adskiller sig tydeligt fra hospitalsarkitekturen med deres egen stærke arkitektoniske identitet.

Rådgivningen tilbyder et frirum - et ankersted. Som bruger får man mulighed for at falde ud af rollen som patient, og der sættes fokus på én selv og ressourcerne. De nye Livsrum vil indbyde til en bred vifte af forskellige tilbud, der alle har for øje at styrke den enkelte.
Fakta

 

 

  • Realdania støtter projektet med 50 mio. kr. Støtten fra Realdania giver mulighed for at bygge huse af høj kvalitet, der giver kræftramte de bedst mulige rammer til at komme sig i.


Siden er sidst opdateret 20-06-2012.
Kontakt Region Syddanmark

Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap |