Gå til indhold
Forsiden | Kontakt | Ledige job | For ansatte | Presse og nyheder | Web-TV | tysk flag engelsk flag |

Region SyddanmarkTil forsiden

ForsidepilPresse og nyhederpilArtiklerpilArtikelarkivpilNyheder 2012pilMarts 2012pilSundheds- og handelsminister Pia Olsen Dyhr så på velfærdsteknologi i Odense
Forskerparken

Fungerende sundheds- og handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) i snak med Carl Holst (V) formand for Region Syddanmark om regionens satsning på velfærdsteknologi. Foto: Lars Skaaning
Sundheds- og handelsminister Pia Olsen Dyhr så på velfærdsteknologi i Odense

27-03-2012 | Af Mira Borggreen

Tirsdag den 27. marts 2012 besøgte den fungerende sundheds- og handelsminister, Pia Olsen Dyhr (SF) Forskerparken i Odense. Her blev hun klogere på den syddanske satsning inden for velfærdsteknologi. Et område, der med tiden kan blive et flot dansk eksporteventyr. Odense Kommune og Region Syddanmark benyttede også besøget til at vise ministeren, hvorfor Odense er det rette sted for et nationalt testcenter for velfærdsteknologi.

En blå kegleformet robot kører med en let summen henover gulvet. Den er programmeret, så den ikke kører ind i noget og tiltænkt hospitalsvæsenet. Robotten kører langsomt hen mod sundhedsminister Pia Olsen Dyhr, der er i gang med en rundvisning i Forskerparken i Odense. Robotten var bare ét af de mange eksempler på ny velfærdsteknologi, ministeren blev præsenteret for, da hun i dag besøgte Odense. 

Rådmand i Odense Kommune, Jane Jegind (V), bød ministeren velkommen med ordene:

 - Vi skal tænke nyt på vejen mod det næste velfærdssamfund, og her er velfærdsteknologi en vigtig del af løsningen. Telemedicinsk sårbehandling og KOL-kuffert direkte i borgerens hjem er løsninger, der allerede fungerer i samspil mellem borger, region og kommune. Det er vigtigt, at vi bliver ved med at udvikle nye tiltag, der på den ene side giver større frihed hos borgerne og som samtidig er billigere for samfundet.

Region Syddanmark er allerede førende inden for velfærdsteknologiområdet, og i Forskerparken samles alle relevante aktører sammen med erhvervslivet og uddannelsesinstitutionerne. Både Jane Jegind og regionsrådsformanden i Region Syddanmark Carl Holst (V) ønsker derfor, at Odense bliver hjemsted for et nationalt centerfor velfærdsteknologi, hvilket også var et af formålene med ministerens besøg.

Regionalt fokus på vækst

Region Syddanmark har siden 2008 satset fokuseret på velfærdsteknologi og har siden 2008 investeret i uddannelse, forskning, innovation og risikovillig kapital til et samlet beløb på 700 mio. kroner. Senest har Region Syddanmark i februar i år etableret Syddansk Sundhedsinnovation, der en samlet enhed for velfærdsinnovation. Ved at samle alle regionens initiativer satser Region Syddanmark på at opnå den bedst mulige sammenhæng og synergi mellem forskning, uddannelse, innovation og udbredelse af velfærdsløsninger på regionens sygehuse og institutioner:

Om Region Syddanmarks satsning på sundheds- og velfærdsteknologi siger Carl Holst:

- Vi arbejder målrettet på at gøre Forskerparken i Odense til hele Danmarks centrum for velfærdsteknologi. Forskerparken er det naturlige valg, for her samles vores nationale og internationale udviklingsmiljø på tværs af forskning, uddannelse, erhverv og offentlige instanser, siger han og fortsætter:

- Desuden er velfærdsteknologi et konstruktivt koblingspunkt mellem de velfærdsudfordringer, vi har på sundheds- og socialområdet og en klar mulighed for at skabe vækst i regionen.

Syddanske spidskompetencer
Ministeren blev vist rundt i først Center for Robotteknologi og i Sundhedsinnovatoriet, der er regionens center for brugerfokuseret innovation. Her så gæsterne en robot, der kan hjælpe, hvis det kniber med at spise selv, ministeren prøvede en kørestol med en påsat arm, der giver handicappede dele af deres mobilitet tilbage, og så fik ministeren demonstreret, hvordan den meget omtalte KOL-kuffert fungerer. Via en skærm i den kuffert, patienterne får med fra sygehuset, kan de have kontakt til sundhedspersonalet og få tjekket lungekapacitet og iltmætning, uden at de skal en tur forbi hospitalet.

Region Syddanmark er kommet rigtig langt i driften med telemedicinske behandlinger, og har allerede 50 telemedicinske løsninger ude på sygehusene - og en af dem er til KOL-kufferten. Derudover fik ministeren indblik i det arbejde, der pågår med at konceptudvikle nye stuer og rum til det nye OUH.

Undervejs fik Region Syddanmark og Odense Kommune også muligheden for at vise ministeren, hvor stærkt et bud de er på at blive stedet for et nationalt testcenter for velfærdsteknologi. Ministeren blev præsenteret for regionens arbejde med både telemedicin på nationalt og internationalt plan samt velfærdsteknologi som erhvervs- og vækstområde.

Region Syddanmark arbejder ud fra en vækstmodel, der ved hjælp af fire konkrete fokuspunkter skaber vækst, arbejdspladser og kvalitet for borgerne. De fire fokuspunkter er for det første en sikring af, at den offentlige sektor øger efterspørgsel af innovative teknologier. For det andet skal Region Syddanmark understøtte både innovative virksomheder og produkter. For det tredje skal forskning og uddannelse prioriteres stenhårdt, så fremtidens arbejdsstyrke uden problemer kan navigere og samarbejde på tværs af den private og offentlige sektor. Og så skal både kommune og regioner arbejde på at forbedre virksomhedernes adgang til eksportmarkedet.

En meget interesseret minister

Og netop det udenlandske eksportpotentiale interesserede ministeren, der som både fungerende sundheds- og handelsminister har udvist stor interesse for sundhedsinnovation og velfærdsteknologi.

- Det er sjovt at blive præsenteret for eksempler, jeg ikke har set før. Det er fantastisk, når tingene som her går op i en højere enhed. Jeg mener, at det, jeg har set her i dag, kan være til stor inspiration for mange andre. Det er jo optimalt, når man ser løsninger på problemer, der samtidig vil kunne være med til at skabe vækst, siger Pia Olsen Dyhr.


Siden er sidst opdateret 27-03-2012.
Kontakt Region Syddanmark

Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap |