Gå til indhold
Forsiden | Kontakt | Ledige job | For ansatte | Presse og nyheder | Web-TV | tysk flag engelsk flag |

Region SyddanmarkTil forsiden

HPV-vaccination

HPV-vaccination mindsker risikoen for livmoderhalskræft og celleforandringer i livmoderhalsen. Sundhedsstyrelsen overvåger sikkerheden ved HPV-vaccinerne og opsamler løbende viden om bivirkninger.

Vaccine forebygger livmoderhalskræft

 Livmoderhalskræft er en alvorlig sygdom, som rammer ca. 380 kvinder om året. Heraf dør ca. 100 af sygdommen, der særligt rammer yngre kvinder. Derudover får 15.000 danske kvinder konstateret celleforandringer, som kan være forstadier til livmoderhalskræft. Svære celleforandringer behandles med en keglesnitsoperation, som kan give øget risiko for at føde for tidligt.

HPV-vaccinen beskytter mod de 2 mest almindelige typer HPV-virus (HPV-typerne 16 og 18) som er årsag til 70% af alle tilfælde af livmoderhalskræft.

HPV-virus overføres ved seksuel kontakt. Kondom beskytter dårligt mod HPV. Smitte giver ikke symptomer, så man kan gå rundt med HPV-infektion uden at vide det. For at få den fulde virkning skal vaccinationerne derfor gives, før man er seksuelt aktiv. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at den gives til piger i 12 års alderen.

En del af børnevaccinationsprogrammet

HPV-vaccinen er en del af børnevaccinationsprogrammet for piger. Vaccinationen foregår hos egen læge. Du skal selv bestille tid hos lægen. Piger kan gratis vaccineres i børnevaccinationsprogrammet, når de er 12-18 år. Det anbefales dog, at pigerne vaccineres, når de er 12 år.

Hvor sikker er HPV-vaccinen?

I Danmark overvåger Sundhedsstyrelsen sikkerheden ved HPV-vaccinerne og opsamler løbende viden om bivirkninger i styrelsens bivirkningsdatabase, som er offentligt tilgængelig. Sundhedsstyrelsen og internationale sundhedsorganisationer har en tæt monitorering af mulige bivirkninger til HPV-vaccinen.

Meldingerne fra disse myndigheder er samstemmende, at fordele fortsat opvejer ulemperne (bivirkningerne) ved vaccinen.

Lægemiddelstyrelsen har lavet en videografik om HPV-vaccinens effekt.

 

 

Du kan også finde videoen om bivirkninger til HPV-vaccinationen på Lægemiddelstyrelses hjemmeside.

Mulige bivirkninger ved vaccinationen

Kendte bivirkninger til HPV-vaccinationen rækker fra milde, forventelige reaktioner som let smerte, hævelse, ømhed og kløe ved stikstedet over utilpashed med feber, hovedpine og kvalme i forbindelse med vaccinationen til sjældne bivirkninger som f.eks. allergiske reaktioner med vejrtrækningsbesvær.

Der er ikke fundet sammenhæng mellem HPV-vaccinationen og en række alvorlige sygdomme og dødsfald. Der har således ikke kunnet findes nogen sammenhæng til diagnoser som fx epilepsi, type 1-diabetes eller blodpropper.

Nogle kvinder og piger har oplevet en række symptomer, som de mener, kan være bivirkninger til HPV-vaccinen. Det drejer sig ofte om uspecifikke symptomer som ømme muskler, unormal træthedsfølelse, hovedpine, svimmelhed og besvimelser. Store internationale undersøgelser har imidlertid ikke fundet sammenhæng mellem vaccinationen og disse symptomer.

I forhold til bivirkninger er det væsentligt, at man ikke sætter lighedstegn mellem indberettede formodede bivirkninger og de bivirkninger, der er dokumenteret at have sammenhæng med vaccinerne.

Tilbud til patienter med formodede bivirkninger efter HPV-vaccine

Region Syddanmark har etableret et tilbud, "Én indgang", som har særligt fokus på patienter, der har symptomer, som de mistænker for at stamme fra HPV-vaccinen.

Disse patienter kan gå til egen læge, som kan henvise til udredning på Infektionsmedicinsk afdeling eller H.C. Andersens Børnehospital, OUH Odense Universitetshospital.

Vaccination kan ikke erstatte screening

Selvom du er vaccineret, er det vigtigt fortsat at deltage i screeningsprogrammet for livmoderhalskræft, fordi vaccinen ikke beskytter 100 % mod forstadier eller livmoderhalskræft.

Læs om screeningen for livmoderhalskræft

 


Siden er sidst opdateret 01-03-2019.
Kontakt Sundhed

Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap |