Gå til indhold
Forsiden | Ledige job | Kontakt | Nyhedsbreve | Presse | For ansatte | Web-TV | English |

Region SyddanmarkTil forsiden

ForsidepilSundhedpilBorgerpilHPV-vaccination

HPV-vaccination

Vaccine forebygger livmoderhalskræft

HPV-vaccination mindsker risikoen for livmoderhalskræft. HPV-vaccinen beskytter mod de to mest almindelige typer HPV-virus, som er årsag til ca. 70 % af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Derudover beskytter vaccinen mod forstadier til livmoderhalskræft og mod kønsvorter (kondylomer).

Forskerne ved endnu ikke, hvor længe vaccinen holder, og om det eventuelt er nødvendigt at gentage vaccinationen på et senere tidspunkt. Vaccinationen indgår i børnevaccinationsprogrammet med vaccination af piger før deres seksuelle debut (12 år).

Selvom du er vaccineret, er det vigtigt fortsat at deltage i screeningsprogrammet for livmoderhalskræft, fordi vaccinen ikke beskytter 100 % mod forstadier eller livmoderhalskræft.


En del af vaccinationsprogrammet

HPV-vaccinen blev i 2009 en del af børnevaccinationsprogrammet og anbefales til piger fra 12 års alderen. Vaccinationsprogrammet omfatter piger født 1996 eller senere. Desuden er piger/kvinder født i 1985-1995 i afgrænsede perioder blevet tilbudt gratis HPV-vaccination.

Mindst 82.000 piger/kvinder i Region Syddanmark har fået den fulde vaccination for HPV. Nationalt set har lidt over 80 % af kvinderne født i perioden 1993-2001 modtaget vaccinationen.
 

Hvor sikker er HPV-vaccinen?

I forhold til, hvor sikker HPV-vaccinen er, støtter Region Syddanmark sig på den ekspertise, der ligger i Sundhedsstyrelsen.

I Danmark overvåger Sundhedsstyrelsen sikkerheden ved HPV-vaccinerne og opsamler løbende viden om bivirkninger i styrelsens bivirkningsdatabase, som er offentligt tilgængelig. Sundhedsstyrelsen og internationale sundhedsorganisationer har en tæt monitorering af mulige bivirkninger til HPV-vaccinen.

Meldingerne fra disse myndigheder er samstemmende, at fordele fortsat opvejer ulemperne (bivirkningerne) ved vaccinen.

 
Mulige bivirkninger ved vaccinationen

Kendte bivirkninger til vaccinationen med Gardasil rækker fra milde, forventelige reaktioner som let smerte, hævelse, ømhed og kløe ved stikstedet over utilpashed med feber, hovedpine og kvalme i forbindelse med vaccinationen til sjældne bivirkninger som fx allergiske reaktioner med vejrtrækningsbesvær.

Der er ikke fundet sammenhæng mellem HPV-vaccinationen og en række alvorlige sygdomme og dødsfald. Der har således ikke kunnet findes nogen sammenhæng til diagnoser som fx epilepsi, type 1-diabetes eller blodpropper.

En række symptomer er under mistanke for at være bivirkninger til HPV-vaccinen. Det drejer sig ofte om uspecifikke symptomer som ømme muskler, unormal træthedsfølelse, hovedpine, svimmelhed og besvimelser, som gør det vanskeligt at vurdere en evt. årsagssammenhæng med vaccinen.

Der er særligt fokus på, om der er en sammenhæng mellem HPV-vaccinen og diagnosen Posturalt Ortostatisk Takykardi Syndrom (POTS). Symptomerne på POTS er bl.a. forhøjet puls og svimmelhed. POTS er en relativt ny diagnose, som også er blevet stillet hos patienter i samme aldersgruppe, før HPV-vaccinen blev indført.

Selv hvis POTS bliver anerkendt som bivirkning til HPV-vaccinen, er det Sundhedsstyrelsens vurdering, at fordelene ved vaccinen overvejer bivirkningerne.


Tilbud til patienter med mulige bivirkninger efter HPV-vaccine

Region Syddanmark har etableret et tilbud, som har særligt fokus på patienter, som regel unge piger under 18, der har bivirkninger, som mistænkes for at stamme fra HPV-vaccinen.

Piger og kvinder, der har symptomer, som de mistænker for at stamme fra HPV-vaccination, kan gå til egen læge, som kan henvise til udredning på børneafdeling eller andre relevante afdelinger.

Hvis det ikke fører til afklaring af symptomerne, kan patienten henvises til udredning på H.C. Andersens Børnehospital, OUH Odense Universitetshospital. 

 

 


Siden er sidst opdateret 27-03-2015.
Kontakt Sundhed

Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap