Gå til indhold
Forsiden | Kontakt | Ledige job | For ansatte | Presse og nyheder | Web-TV | Besuchen Sie unsere deutsche Website Visit our English website |
Region Syddanmark logo, link til forsiden

Spørgsmål og svar

Nedenfor er samlet en række spørgsmål og svar omkring børnehaver, ifm. ny bålplads, graveplads i lettere forurenet jord, slagger og mistanke om jordforurening.

Ofte stillede spørgsmål


Spørgsmål: Vi ønsker at indrette en ny bålplads med kampesten. Jorden på legepladsen er lettere forurenet. Er der nogen risiko ved, at der er lidt bar jord mellem stenene?

Svar: Formålet med rådgivningen ved en lettere forurening er generelt at hindre kontakt med forurenet jord. Hvis der er ganske lidt bar jord i et område, hvor børnene ikke graver er der ikke umiddelbart noget i vejen for, at I kan indrette en bålplads.


Spørgsmål: Da vores børnehave er lettere forurenet må børnene ikke grave i den forurenede jord. Kan man lave en anden form for graveplads?

Svar: Ja, det kan man sagtens. Man kan anskaffe sig noget dokumenteret ren jord, som placeres i en bunke ovenpå et fast underlag, så den rene og forurenede jord adskilles (f. eks. fliser eller kraftig plastik). Jordbunken kan indrammes så jorden ikke bliver spredt over et større areal.


Spørgsmål: Vores børnehave er lettere forurenet, og der er fundet slagger i jorden. Hvordan skal vi forholde os til slaggerne?

Svar: Embedslægen har tidligere svaret: Den almindelige rådgivning der gives om brugen af lettere forurenede børnehaver er tilstrækkelig. Det vil sige, at slaggerne i jorden ikke udgør nogen risiko hvis rådgivningen følges.


Spørgsmål: Vores børnehave er undersøgt og jorden er ikke forurenet. Der er stadig slagger på jorden, og vi vil vide hvordan vi skal forholde os?

Svar: Embedslægen har svaret: Vi vurderer, at slagger formentlig kan indeholde sundhedsskadelige stoffer, selvom jorden generelt er uforurenet. Slagger kan også have skarpe kanter, og kan derfor udgøre en sundhedsrisiko, hvis de puttes i munden, hvilket ofte kun er tilfældet for mindre børn (vuggestuealderen). Slaggeforureningen medfører ingen risiko for indånding af forurenet støv eller tilsmudsning med forurenet støv på eksempelvis fingre, ligesom det ikke medfører risiko for optagelse af forurenende stoffer i afgrøder. I børnehaver, hvor der ikke findes børn i vuggestuealderen, udgør slaggeforekomsten således kun et æstetisk problem. Embedslægen finder det derfor tilstrækkeligt at fjerne synlig slagge, hvor børn i vuggestuealderen har adgang.


Spørgsmål: Vores børnehave er endnu ikke undersøgt, men der er mistanke om, at jorden kan være forurenet, da der er fundet slagger og asfalt. Indtil jorden bliver undersøgt, kan vi så dyrke grønsager i jorden?

Svar: Embedslægen har svaret: Når der er mistanke om at jorden er forurenet, f.eks. ved fund af slagger, asfalt m.v., bør der rådgives, som om der var konstateret en lettere forurening. Der bør derfor ikke dyrkes grøntsager i den muligt forurenede jord, og bar jord bør ikke anvendes som legeareal. Begrundelsen er, at der ofte kan påvises kemisk jordforurening når jorden er synligt forurenet.Siden er sidst opdateret 30-07-2020
Kontakt Region Syddanmark

Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap | Tilgængelighedserklæring